Tα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση των εγγυήσεων για τη νεολαία. Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων παραμένει μία από τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού θεματολογίου, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Βασικός στόχος της αναθεωρημένης Εγγύησης για τη Νεολαία παραμένει να προσφέρει στους νέους μια θέση εργασίας ή κατάρτισης, την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους ή από την ανεργία. Στόχος είναι να προσεγγιστούν ακόμη περισσότεροι νέοι στο μέλλον με την επέκταση του ορίου ηλικίας από τα 25 στα 29 έτη.

Δόθηκε νέα έμφαση στους ιδιαίτερα ευάλωτους νέους, όπως εκείνους που ζουν με αναπηρία, ανήκουν σε μειονότητα ή ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή σε μειονεκτούσες συνοικίες. Αποσκοπεί επίσης να παράσχει στους νέους εξατομικευμένες συμβουλές όσο το δυνατόν νωρίτερα και να τους δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που χρειάζονται ενόψει του μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας.

Tι είναι οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία

Οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία θεσπίστηκαν το 2013, ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση. Αποτελεί δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια θέση εργασίας, σε ευκαιρίες περαιτέρω κατάρτισης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή ολοκληρώνουν την επαγγελματική τους κατάρτιση ή τις πανεπιστημιακές σπουδές τους.

Κάθε κράτος μέλος έχει αναπτύξει εθνικό σχέδιο για την εφαρμογή της εγγύησης. Για να βοηθήσει τις περιφέρειες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία των νέων, η ΕΕ θέσπισε ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το 2013: Η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ). Για την περίοδο 2014-2020, η ΠΑΝ στήριξε τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία με αρχική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 6.4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2017, ο προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας αυξήθηκε σε 8.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία έχει καταστήσει την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου, διότι πολλοί νέοι χρειάζονται συμβουλές και υποστήριξη κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας — ιδίως σε περιόδους κρίσης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η γερμανική Προεδρία εργάζεται για την ενίσχυση των εγγυήσεων της ΕΕ για τη νεολαία, οι οποίες αποτελούν σημαντική συνιστώσα της διαχείρισης κρίσεων.

Η γερμανική Προεδρία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων σε όλη την Ευρώπη. Επιδιώκει επίσης την ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους μέσω ενός ευρωπαϊκού θεματολογίου κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.(αποτελεί διαδοχή και συνέχεια του blog:marina anastas.kourbela). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής.