Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει τα μέγιστα από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μια κοινή επίσκεψη στη ΔΕΘ αλλά δεν τα κατάφερε.

Η γαλλική πλευρά αρνήθηκε προφασιζόμενη και λόγους ασφαλείας και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μόνος του σε μια πόλη που θα θυμίζει Πεκίνο αφού η τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Κίνα.

 

Το πρόγραμμα του Μακρόν στην Αθήνα 

Με την συνοδεία κορυφαίων υπουργών και πλήθος επιχειρηματιών, θα πραγματοποιήσει  και δύο ομιλίες. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνουν ομιλία σε επιλεγμένο κοινό στην Πνύκα και η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται και μια επίσκεψη του γαλλικού προεδρικού ζεύγους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όλα κινούνται στο πλάνο υψίστης ασφαλείας που εφαρμόστηκε κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα .

Η επιδίωξη του Γάλλου προέδρου είναι να αναδειχθεί σε ρυθμιστή της αλλαγής του «σκληρού» προσώπου της Ε.Ε με την γερμανική εμμονή στην ευτυχία των αριθμών.

 

Ο θησαυρός των υδρογονανθράκων και η γαλλική πρεμούρα

Αναμένονται σοβαρές εξελίξεις μέσα στο μήνα γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφού θα βγει στον αέρα και θα επισημοποιηθεί η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Έ

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μιας κοινοπραξίας με ελληνική συμμετοχή και αμερικανογαλλική συμμαχία. Από τη δική μας πλευρά, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίων Exxon Mobil και η ελεγχόμενη από το γαλλικό δημόσιο κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Total., που έχει πάρει ήδη το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο πέλαγος.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα προς στιγμήν φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόταση του επενδυτικού σχήματος, ωστόσο τελικά το υπουργείο ενέργειας υπαναχώρησε σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του, να αλλάξει τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης που ισχύει (προκειμένου να υπάρχει κρατική παρουσία στο επενδυτικό σχήμα που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και όχι να δίνεται «ενοίκιο”).

Παράλληλα η ΕΔΕΥ δηλαδή ο κρατικός φορέας που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του δημοσίου με τους επενδυτές, έχει ήδη αποστείλει στην εφημερίδα της ΕΕ προς μετάφραση και δημοσίευση το κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον έχει προσδιοριστεί επακριβώς η περιοχή που θα παραχωρηθεί στο διαγωνισμό και δεύτερον ότι μόλις δημοσιευτεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο στην εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών για να δηλωθεί – εάν υπάρχει – ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.