Ο λόγος ζωντανεύει τα μνημεία. Πολύ περισσότερο όταν έχεις μπροστά σε έναν σιωπηλό αρχαιολογικό χώρο, όπως στο θέατρο Διονύσου ή στην Πύλη Αδριανού, μια κεφάτη ομάδα νεαρών ηθοποιών να ερμηνεύει «Λυσιστράτη» ή «Πλούτο» του Αριστοφάνη, να απαγγέλει στον πεζόδρομο της Διον. Αρεοπαγίτου τον Επιτάφιο του Περικλή και κομμάτια από το Συμπόσιο του Πλάτωνα. 

Για ένα μήνα, από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν θεατρικά δρώμενα. «Επτά διαφορετικές περφόμανς, επτά μέρες την εβδομάδα, σε επτά μοναδικά σημεία της Αθήνας σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά)» όπως είπε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσιάζοντας την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία των ξενοδόχων που έχει στόχο την ψυχαγωγία όσων διαλέγουν να έρθουν στην Αθήνα το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα έχει τον γενικό τίτλο «Οι πέτρες μιλούν». Εχουν επιλεγεί αποσπάσματα από κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη τα οποία θα αποδοθούν ως θεατρικά δρώματα προσφέροντας μία αναπάντεχη, ψυχαγωγική και εκπαιδευτική εμπειρία στην Ακρόπολη, το Θέατρο Διονύσου, το Ναό του Ηφαίστου, την Πύλη του Αδριανού, το Μνημείο Λυσικράτη, το Ωρολόγιο Κυρρήστου, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα ακουστούν αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου, συνδέοντας τη δράση αυτή με την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» που οργανώθηκε για τα 150 χρόνια του Μουσείου.

Τα δρώμενα δεν θα γίνονται μέσα στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Οι ηθοποιοί θα περισχοινίζουν ένα μικρό χώρο οριοθετώντας έτσι τη σκηνή στην οποία θα κινούνται. Θα παίζουν 11 – 1 το πρωί και 5-7 το απόγευμα, αφού προηγουμένως θα μοιράζονται στο κοινό ενημερωτικά φυλλάδια.

“Ο πολιτιστικός τουρισμός όπως και ο τουρισμός πόλεως είναι δυναμικές μορφές τουρισμού που προωθούνται στοχευμένα μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική του Υπουργείου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού’ είπε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο της και η ίδια προσωπικά ενθαρρύνει τέτοιου είδους δράσεις που αναδεικνύουν τον ιστορικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, και εμπλουτίζουν την συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών».

Ολοι εξέφρασαν την θερμή υποστήριξή τους στην ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία. Μάλιστα η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, δεν απέκλεισε να χρησιμοποιήσει την περφόρμανς σε επετειακή εκδήλωση εντός του μουσείου και όχι μόνο στον κήπο. Γιατί, όπως είπε «η δραματοποιημένη απαγγελία αποσπασμάτων της Οδύσσειας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τρόπους για να νιώσει κανείς την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν μέσα από τους στίχους του Ομήρου αρχετυπικές μορφές και παγκόσμια σύμβολα, που κατά την περιήγηση μέσα στο μουσείο μπορούν να συνδυάσουν με τον υλικό κόσμο των αρχαίων και να βιώσουν πολύπλευρα ένα μέρος του παρελθόντος” .

Πίσω από την υλοποίηση αυτής της δράσης υπήρχαν δύο δυναμικές γυναίκες που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο η θεατρολόγος Λουίζα Αρκουμανέα, η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού. Την σκηνοθεσία-διασκευή των κειμένων έκανε ο Γιάννης Παυλόπουλος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γεωργία Ζάχου, Γιάννης Κουρμπάνης, Νίκος Ευφραίμ Σαμουρίδης, Νίκος Σιγάλας, Κατερίνα Σκυλογιάννη, Έλλη Στεργίου, Χριστιάνα Χατζηπιέρα και Άλκηστις Χριστοπούλου. Συνεργάστηκε μαζί τους η Ανώτερη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δρώμενων έχει ως εξής:

Ημερομηνία Τοποθεσία &Διεύθυνση Απόσπασμα από
Κυριακή
10 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
24 Σεπτεμβρίου
1 Οκτωβρίου
8 Οκτωβρίου
Θέατρο Διονύσου
@Δ. Αρεοπαγίτου& Θρασύλλου
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη
Δευτέρα
11 Σεπτεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
25 Σεπτεμβρίου
2 Οκτωβρίου
9 Οκτωβρίου
Μνημείο Λυσικράτη
@Αδριανού & Χαιρεφώντος, Πλάκα
ΡΗΤΟΡΙΚΗ του Αριστοτέλη
&
ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή
Τρίτη
12 Σεπτεμβρίου
19 Σεπτεμβρίου
26 Σεπτεμβρίου
3 Οκτωβρίου
10 Οκτωβρίου
ΕθνικόΑρχαιολογικόΜουσείο
@Πατησίων 44
ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου
Τετάρτη
13 Σεπτεμβρίου
20 Σεπτεμβρίου
27 Σεπτεμβρίου
4 Οκτωβρίου
ΠύληΑδριανού
@Λ. Αμαλίας
ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη
Πέμπτη
14 Σεπτεμβρίου
21 Σεπτεμβρίου
28 Σεπτεμβρίου
5 Οκτωβρίου
Ωρολόγιο Κυρρήστου
@Αιόλου 1 & Πελοπίδα, Πλάκα
ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ του Αριστοφάνη
Παρασκευή
15 Σεπτεμβρίου
22 Σεπτεμβρίου
29 Σεπτεμβρίου
6 Οκτωβρίου
Ναός Ηφαίστου
@Αγ. Ασωμάτων &Aδριανού, Θησείο
ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη
Σάββατο
16 Σεπτεμβρίου
23 Σεπτεμβρίου
30 Σεπτεμβρίου
7 Οκτωβρίου
Ακρόπολη
@Δ. Αρεοπαγίτου& Παρθενώνος
ΣΥΜΠΟΣΙΟ του Πλάτωνα
&
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ του Θουκυδίδη