Της Ζωής Τόλη

Είδαμε «Το δικό μας σινεμά», στο ανακαινισμένο θέατρο Άλσος – κτήριο Οικονομίδη, τη φρέσκια μουσική θεατρική δημιουργία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, οι οποίοι σκηνοθετούν την παράσταση μαζί με τον Φωκά Ευαγγελινό. Παραγωγή Ηλίας Μαροσούλης και Άγγελος Κοταρίδης.

Καταπληκτικά σκηνικά Αθανασία Σμαραγδή, ευφάνταστα κοστούμια Έβελυν Σιούπη, καλλιτεχνικοί φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ, ενορχηστρωτική επιμέλεια Γιώργος Ζαχαρίου. Τις εμπνευσμένες χορογραφίες υπογράφει ο προικισμένος Φωκάς Ευαγγελινός. Κινηματογραφικός σύμβουλος ο έμπειρος Ιάσων Τριανταφυλλίδης.

Πρόκειται για υπερπαραγωγή που ευελπιστεί να μας ψυχαγωγήσει με το περιεχόμενο και τη δροσιά της, αυτό το καλοκαίρι, στο Πεδίο του Άρεως, μετά από εγκατάλειψη 25 χρόνων. Χορός, τραγούδι, μουσική, χιούμορ, πρόζα, μας μεταφέρουν στην εποχή του ένδοξου ελληνικού σινεμά.

Τότε που ο Φιλοποίμην Φίνος μεσουρανούσε με τον Αλέκο Σακελλάριο, το Νίκο Τσιφόρο, το Γιώργο Τζαβέλλα, το Ντίνο Δημόπουλο και άλλους καταξιωμένους σκηνοθέτες και συγγραφείς. Η πορεία συνεχίζεται μέχρι που «συναντάμε» και τα εμβληματικά μιούζικαλς του Γιάννη Δαλιανίδη.

Έτσι 17 ηθοποιοί, 37 τραγούδια, 12μελής ζωντανή ορχήστρα, 24μελές μπαλέτο, 1000 υπέρλαμπρα κοστούμια και 300 περούκες, ολοκληρώνουν το μωσαϊκό αυτής της πηγαίας μουσικής παράστασης.

Σκηνοθετική οπτική

Ο συνδυασμός Παπαθανασίου, Ρέππα και Ευαγγελινού, είναι εκρηκτικός, καθώς παντρεύονται με εντέλεια η εμπειρία, το ταλέντο και η φαντασία. Η γειωμένη σκηνοθετική γραμμή λειτουργεί με γενναιοδωρία σε κινηματογραφικές σεκάνς που προκαλούν ενδιαφέρον και καθηλώνουν το θεατή.

Η ιστορική αναδρομή σε συγκεκριμένη περίοδο του ελληνικού κινηματιγράφου, όπως την φαντάστηκαν οι δημιουργοί, πετυχαίνει το στόχο της. Καθώς αναβιώνει η νοηματοδότηση των μηνυμάτων, και οπτικοποιείται η ατμόσφαιρα του «τότε», αναδεικνύεται η αυθεντικότητα της προσπάθειας και η συμβολή του διαχρονικού χαρακτήρα της τέχνης. Καλοδουλεμένη, πλούσια παραγωγή, με μέτρο, χωρίς σκηνικές φλυαρίες και ακρότητες, λαμπερή και συγκροτημένη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η επανεκκίνηση του εγκαταλελειμμένου θεάτρου στο Άλσος, έγινε εν μέσω κρίσης από τον Ηλία Μαροσούλη και τον Άγγελο Κοταρίδη. Επίσης πόσο ρεαλιστικά οι συγγραφείς Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας ζωγράφισαν με ευθύνη και χωρίς καμμία έκπτωση το γενικό ταραγμένο κοινωνικοπολιτικό κλίμα των δεκαετιών 50, 60 και 70, είναι άξιο λόγου.

Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δελικούρα, Παρθένα Χοροζίδου, Ευγενία Σαμαρά, Μαριλού Κατσαφάδου. Πηνελόπη Πιτσούλη, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Κωνσταντίνου σε ξεχωριστούς ρόλους. Συμμετέχουν και οι Μαριαλένα Ροζάκη, Γιώργος Τσούρμας, Γιάννης Ρούσος και Δημήτρης Γαλάνης.

Ερμηνείες

Το χάλι – γκάλι του Παύλου Χαϊκάλη και της Ελένης Γερασιμίδου, τη φανταστική Παρθένα Χοροζίδου σε τραγούδια της Αλίκης Βουγιουκλάκη, την αξιοπρεπέστατη Δέσποινα Βανδή σε τραγούδια της Μαρινέλλας και της Τζένης Βάνου και όχι μόνο, καθώς και μία τεράστια ποικιλία άλλων μουσικών συνδυασμών, χαίρεται ο θεατής που σωστά χειροκροτεί με ενθουσιασμό.
Αξιοπρόσεκτο το ντουέτο του Γιώργου Κωνσταντίνου με τη νεαρή Μαριαλένα Ροζάκη, προς το τέλος της παράστασης. Μία πολύ ταιριαστή και εύφωνη συνεργασία με μπόλικο συναίσθημα.

Γενικά ο θίασος είναι αρμονικά δεμένος, με ονόματα έμπειρων ηθοποιών που έχουν δώσει αξιόπιστα δείγματα θεατρικής γραφής. Αλλά και οι νεότεροι με συνέπεια και εργατικότητα συμβάλλουν ολιστικά στο παραγόμενο προϊόν.

Βέβαια η έκπληξη είναι η υποκριτική δεξιότητα της Δέσποινας Βανδή, η οποία με σεβασμό, ρυθμό και πάθος, ανταποκρίνεται στο ρόλο.

Αστραφτερή η σκηνική ενέργεια της χαρισματικής Κατερίνας Λέχου, με αέρινη εμβρίθεια, θυμίζει στοιχεία ερμηνείας κυριών του ποιοτικού κλασικού θεάτρου. Το μπρίο, η ικανότητα τόσο στο τραγούδι όσο και στην υποκριτική της Παρθένας Χοροζίδου, φανερώνουν αδιαπραγμάτευτα την ευρεία γκάμα της αξιοσύνης της.

Σε ρόλο χορογράφου ο Παύλος Χαϊκάλης για άλλη μια φορά κλέβει τις εντυπώσεις, σκορπώντας γέλιο και κωμικά λικνίσματα. Σπύρος Παπαδόπουλος, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δελικούρα, Ευγενία Σαμαρά και Μαριλού Κατσαφάδου πολύ καλοί, άμεσοι, πειθαρχημένοι, εστιασμένοι στο κέντρο τους. Για Πηνελόπη Πιτσούλη, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργο Κωνσταντίνου, δεν υπάρχουν λόγια, μόνο respect, καθώς αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της παράστασης.

Οι νέοι Μαριαλένα Ροζάκη, Γιώργος Τσούρμας, Γιάννης Ρούσος και Δημήτρης Γαλάνης, δείχνουν ζήλο και αγάπη γι αυτό που κάνουν. Μουσική και μπαλέτο προσθέτουν τη δική τους λυρική πινελιά, ενισχύοντας την ποιότητα του καμβά αυτής της πληθωρικής θεατρικής δράσης.

Γενική αποτίμηση

«Το δικό μας σινεμά», μία αληθινή μουσική παράσταση, με καλλιτεχνική σφραγίδα, άρτια δομή, πολύ καλό κείμενο, «εύπορη» / κομψή σκηνοθεσία, μεστές ερμηνείες. Προσοδοφόρα απόπειρα που δείχνει να κερδίζει το στοίχημα, ως μία πλήρης ψυχαγωγική όαση για το φετεινό καλοκαίρι, στο ανακαινισμένο θέατρο Άλσος – κτήριο Οικονομίδη.