Αλλαγές στη διοίκηση με στόχο να ξαναζωντανέψει το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη δρομολογούνται από τον νέο γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό, καθώς το ίδρυμα αυτό ως κληροδότημα του λογοτεχνικού ζεύγους Ουράνη τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας και διοικείται από ακαδημαϊκούς.

Τα τελευταία χρόνια όμως το Ιδρυμα απαξιώθηκε και  έφτασε στο σημείο – για πρώτη φορά στην ιστορία του-  να μην εκπληρώσει έναν από τους βασικούς σκοπούς της ίδρυσής του, που είναι να προσφέρει βραβεία για την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο και την παιδική λογοτεχνία που απονέμονται κάθε χρόνο στην πανηγυρική τελετή της Ακαδημίας μεταξύ Χριστουγέννων και νέου έτους.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι 5μελές και πρόεδρός του μέχρι το θάνατό της, τον Φεβρουάριο του ‘2Ο, ήταν η ποιήτρια Κική Δημουλά, αντιπρόεδρος ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, γεν.γραμματέας  η βυζαντινολόγος  Χρύσα Μαλτέζου, μέλος ο τότε  γ.γ. της Ακαδημίας Βασ . Πετράκος και  αντεπιστέλλοντα μέλη ο Αντώνης Ρεγκάκος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης.

Μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά, ο τότε γ.γ. της Ακαδημίας Βασ . Πετράκος αντί να τοποθετήσει στη θέση της τον  αντιπρόεδρο   Θανάση Βαλτινό, που είναι και ο μοναδικός λογοτέχνης του Δ.Σ., όρισε ως πρόεδρο τον επιγραφικό Μιλτιάδη Χατζόπουλο. Ο αρχαιολόγος κ.  Πετράκος που ήταν εξ οφίτσιο στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, τώρα θα αντικατασταθεί  από τον νεοεκλεγέντα  γ.γ. της Ακαδημίας  τον φυσικό της Ατμόσφαιρας Χρ. Ζερεφό ο οποίος όπως μαθαίνουμε θέλει να δώσει νέα πνοή στους ιδρυτικούς σκοπούς  του Ιδρύματος που στηρίζονται στη διόλου ευκαταφρόνητη κληρονομιά του ζεύγους Ουράνη.

Στους σκοπούς του Ιδρύματος εκτός από την απονομή των λογοτεχνικών βραβείων τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, περιλαμβάνεται η έκδοση της βιβλιογραφίας Ελλήνων Συγγραφέων και η μετάφραση σημαντικών έργων τους σε άλλες γλώσσες. Επίσης η οικονομική ενίσχυση σε Πανεπιστημιακές Έδρες εσωτερικού και εξωτερικού, Κέντρα Σπουδών, Περιοδικά, Συλλόγους, Πνευματικά Ιδρύματα, Επιστημονικά Ιδρύματα Ανθρωπιστικών Σπουδών, φυσικά πρόσωπα και λοιπούς συναφείς φορείς που αφορούν την Νέα Ελληνική Γραμματεία.

Ακόμη δίνονται υποτροφίες σε αλλοδαπούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και μελετητές της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με σκοπό την αποπεράτωση μεταπτυχιακής μελέτης, διδακτορικής διατριβής, ή άλλης φύσεως μελέτης που έχουν αναλάβει. (Κάθε χρόνο ανακοινώνονται οι προκηρύξεις των υποτροφιών στις Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών και τα Ινστιτούτα). Τέλος, στους σκοπούς αναφέρεται και η  ενίσχυση των Βιβλιοθηκών όλων των Λυκείων της Ελλάδος και των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων, καθώς και οποιουδήποτε πνευματικού ή ενοριακού κέντρου, ινστιτούτου ή λογοτεχνικού συλλόγου επιθυμεί. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ιδρύματος ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.