Διπλή τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών έγινε το πρωί στην Τεχεράνη. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου και ένας καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη.

Οι τέσσερις δράστες σύμφωνα με τις αρχές σκοτώθηκαν από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας. Ο τελικος απολογισμός είνια 12 νεκροί  και άγνωστος αριθμός  τραυματιών.

Το μεσημέρι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Τέτοιου είδους συντονισμένες επιθέσεις σε υψηλού συμβολισμού τόπους είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Η αρχή έγινε στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης ιμάμη Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη ένας άνθρωπος ανατινάχθηκε προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter ο καμικάζι ήταν γυναίκα, χωρίς αυτό να διασταυρώνεται μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με άλλη ανάρτηση στο Twitter, ένας από τους ενόπλους φαίνεται ακόμα σε παράθυρο του Κοινοβουλίου. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι τέσσερις ένοπλοι συμμετείχαν στην επίθεση στο μαυσωλείο, εκ των οποίων ένας καμικάζι.

Όπως αναφέρεται, ένοπλοι – τρεις σύμφωνα με πληροφορίες – εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο οπλισμένοι με δύο καλάσνικοφ και ένα περίστροφο. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έναν φρουρό.

Το κοινοβούλιο απέχει περί τα είκοσι χιλιόμετρα από το μαυσωλείο του Χομεϊνί. Το Ιράν είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος απέναντι στους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως αναφέρεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, κόσμος συγκεντρώθηκε  έξω από το Κοινοβούλιο. Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.

Ο Χοσεΐν Χασεμί πρόσθεσε ότι ένας εργάτης σκοτώθηκε κατά την επίθεση του μαυσωλείου και πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επίθεση συμμετείχαν τέσσερις ένοπλοι και ότι ένας κηπουρός του μαυσωλείου σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.