ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 7 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

7 Ιουνίου 1788

 Γαλλική Επανάσταση: Πολίτες της Γκρενόμπλ πετούν κεραμίδια και διάφορα άλλα αντικείμενα πάνω στα βασιλικά στρατεύματα. Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές αναταραχές που προηγήθηκαν της έναρξης της Γαλλικής Επανάστασης.

7 Ιουνίου 1863

 Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εισβολής στο Μεξικό, καταλαμβάνεται απ’ τις γαλλικές δυνάμεις η πόλη του Μεξικού.

7 Ιουνίου 1907

 Απαγχονίζεται ο Τέλλος Άγρας, Υπολοχαγός του Πεζικού και οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα. Πρωτοστάτησε στις συμπλοκές στο Βάλτο των Γιαννιτσών με τους κομιτατζήδες. Μετά από ενέδρα των Βουλγάρων κομιτατζήδων, αιχμαλωτίστηκε και απαγχονίστηκε κοντά στο Τέχοβο (Καρυδιά) Εδέσσης. Το πραγματικό όνομα του Τέλλου Άγρα είναι Σαράντος Αγαπηνός και γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Η επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικότερες υπηρεσίες στην πατρίδα τον ώθησε μετά από λίγους μήνες στην εθελούσια κατάταξή του στα στρατιωτικά σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Η ιστορία του αποθανατίστηκε σε τραγούδια, αλλά και στο μυθιστόρημα “Στα Μυστικά του Βάλτου” της Πηνελόπης Δέλτα.

7 Ιουνίου 1917

 Λήξη της Μάχης της Μεσσίν. Έλαβε χώρα στο δυτικό μέτωπο, διήρκεσε 17 ημέρες ( 21 Μαΐου – 7 Ιουνίου 1917) και διεξάχθηκε με την χρήση βαρέος πυροβολικού και πεζικού. Τελικά οι Γερμανοί οπισθοχώρησαν μετά από σοβαρές απώλειες. Πριν τη μάχη οι Βρετανοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί κατασκεύασαν υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους οκτώ χιλιομέτρων 15 με 30 μέτρα κάτω από το χώμα και μέχρι τα χαρακώματα των Γερμανών.

Σε 22 νευραλγικά σημεία τοποθέτησαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, τις λεγόμενες νάρκες, μάζας από 21 και μέχρι 42 τόνων της εκρηκτικής ύλης Αμμονάλ για κάθε νάρκη. Οι εργασίες αυτές διήρκησαν δώδεκα μήνες. Το μέτωπο έπεσε μέσα σε τρεις ώρες.  Περίπου 7.500 Γερμανοί παραδόθηκαν και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Όλες οι Γερμανικές αντεπιθέσεις απέτυχαν. Η μάχη της Μεσσίν ήταν η πιο επιτυχημένη πολεμική επιχείρηση επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νικηφόρα έκβαση της μάχης ενίσχυσε το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Πλάμμερ πρότεινε να συνεχιστεί η επίθεση, αλλά ο Χέιγκ την απέρριψε, λόγω των γενικότερων προετοιμασιών για την τρίτη μάχη της Φλάνδρας.