Aude Sapere. «Τόλμα να γνωρίζεις». Ένα σύγγραμμα επίκαιρο, εύστοχο με το δικό του ηχόχρωμα, μια πρόταση ζωής. Ευτυχής η συνεύρεση των αξιωμάτων της στωικής φιλοσοφίας με την ιατρική. Η ματιά του συγγραφέα Αντώνη Κερασνούδη, βαθειά και ταυτόχρονα απλή, έτσι ώστε το κείμενο να είναι σύνθετο, αλλά και προσιτό στον μη έμπειρο αναγνώστη.

Λειτουργεί σαν ένα εγχειρίδιο ηθικής ενδυνάμωσης, λογικής οπτικής και προβολής του νοήματος της ζωής. Κατασκευάζει ένα σκηνικό μαθημάτων ψυχοθεραπείας, απαιτητικό μεν, ωφέλιμο δε, με κέντρο το νου και την ψυχή.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι περισσότερο θεωρητικό, αλλά αναγκαίο, για την εισαγωγή στις γενικές αρχές της στωικής φιλοσοφίας.

Το δεύτερο μέρος με τις ενδεικτικές προτροπές και ασκήσεις, μας οδηγεί στους δρόμους της ελευθερίας και της σοφίας. Με την αποχή από κάθε φτηνό και εφήμερο, καταρρίπτει το μύθο της υλικής τρυφηλότητας, ενισχύοντας την αξία του ουσιώδους στη ζωή που δεν είναι άλλο από την αυτογνωσία και τη γνώση του περιβάλλοντος κόσμου.

Η εκφραστική αμεσότητα, η δομική ενότητα, ο φιλοσοφικός πλούτος του αντικειμένου, δείχνουν ένα δημιουργό ικανό, ευαίσθητο στις σύγχρονες προκλήσεις και τα καθημερινά αδιέξοδα. Ένα ανάγνωσμα αρκετά ρεαλιστικό, τόσο όσο χρειάζεται για να μυηθεί κάποιος στα μονοπάτια της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, της ιατρικής προσέγγισης.

Το σπουδαίο είναι πως η καθαρότητα των νοημάτων, εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο της ενδοσκόπησης, μέσα σε πλαίσιο ελεύθερης επιλογής και όχι ψυχαναγκασμού. Και αυτό από μόνο του έχει μια διαχρονική δυναμική.

«Φρόντισε την ψυχή σου με στωικότητα», ένα δημιουργικό βιβλίο, μια εκγύμναση νοητική, ψυχική, συναισθηματική, με όραμα την πνευματική ολοκλήρωση. Μία κατάθεση προβληματισμού με αύρα στωικής φιλοσοφίας, με στόχο τη μεταστροφή του εαυτού προς το βέλτιον της ισορροπίας της εσωτερικότητας.
«Τόλμησoν φρονείν», Αισχύλος, «Προμηθέας Δεσμώτης».

«Φρόντισε την ψυχή σου με στωικότητα», του Αντώνη Κερασνούδη.
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ.

O Αντώνης Κερασνούδης αντιλαμβάνεται τη φιλοσοφία ως έναν ζώντα οργανισμό, ο οποίος πρωτογεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, ωρίμασε στη Ρώμη και μετουσιώθηκε στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Ξεκίνησε το ταξίδι αναζήτησης από τις Σέρρες, προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ruhr, του Bochum της Γερμανίας. Συνεχίζει να ζει στις Σέρρες, όπου ιχνηλατεί τη φιλοσοφία, όχι στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά μέσα από την ιατρική παρατήρηση των ανθρωπίνων ψυχών. Διδάσκεται καθημερινά από τις ιστορίες ζωής, αλλά και από τη γλώσσα των σωμάτων που νοσούν.