Σαράντα υδατογραφίες και τρεις μεγάλες ελαιογραφίες του Πάρι Πρέκα θα δημοπρατηθούν στις 7 Νοεμβρίου στο Παρίσι για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων.

Τα έργα διέθεσε η σύζυγος του εικαστικού, ζωγράφος Μερόπη Πρέκα στη μνήμη του καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του. Οι δύο καλλιτέχνες είχαν μια σχέση ζωής με τη Γαλλία. Την αγάπησαν και το απέδειξαν ζώντας, δουλεύοντας, διδάσκοντας 2-3 μήνες κάθε χρόνο στο Παρίσι.  

Η Μερόπη Πρέκα μόλις είδε τις φλόγες να ξεπηδούν από την Notre Dame ένοιωσε έναν ακόμη θάνατο, όπως ή ίδια λέει.

Πήρε την απόφαση. Κάλεσε τον γαλλικό Οίκο Δημοπρασιών ROSSINI PARIS-DROUOT κατά την διάρκεια των τακτικών μηνιαίων εκτιμήσεων που κάνει στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφού ενημερώθηκε για την διαδικασία και την απόλυτη εξασφάλιση του στόχου της, προσέφερε στον Οίκο Rossini 40 υδατογραφίες και 3 μεγάλες ελαιογραφίες με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι, στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan, κ.ά., που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, ώστε να γίνει μία ειδική δημοπρασία, που όλα της τα έσοδα να αποδοθούν για την αποκατάσταση  της Notre Dame (Παναγία των Παρισίων).

Από την προσφορά ατή συγκινήθηκε και ο γιός του Γάλλου ζωγράφου και  χαράκτη  Jean Carzou (1907-2000) και ρώτησε αν θα μπορούσε να συμμετέχει και αυτός με 34 λιθογραφίες του πατέρα του από την Notre Dame και το Παρίσι, που και αυτός  συμπτωματικά αυτή τη χρονιά συμπληρώνει 19 χρόνια από το θάνατό του. Ετσι, θα γίνει κοινή δημοπρασία των έργων τους  στις 7 Νοεμβρίου (ώρα 14:30) στις αίθουσες Δημοπρασιών ROSSINI  7, RueRossini, 75009, Paris. Θα προηγηθεί έκθεση των έργων από τις 5 Νοεμβρίου (εγκαίνια 18:30) ως τις 7 Νοεμβρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Δημοπρασία ή/και να συμμετέχετε σε αυτήν μέσω Drouot Digital Live.

Ο πλήρης Κατάλογος της Δημοπρασίας θα αναρτηθεί στη rossini.fr, auction.fr  και interencheres.com.

 

Commissaire-priseur habilité : Maitre Pascale Morelle-Marchandet

Responsable de la vente : Maude Laugeay-01 53 34 55 18maude.laugeay@rossini.fr

Contact presse : Claire-Marine Galletti – 01 53 34 55 14     – cmgalletti@rossini.fr

contact@rossini.fr

Directeur général : Maitre Pascale Morelle – Marchandet

 

Directeur général délégué : Olivier Nuzzo-Revol