To Football, μια σκληρή ματωμένη κωμωδία, η οποία ανεβαίνει πάντα με επιτυχία, παρουσιάζεται σε μια έμφυλη ανάγνωση σκηνοθετημένο και παιγμένο μόνο από γυναίκες. Σε δραματουργική επεξεργασία της Δέσπως Πύρτσιου και της  Αλεξάνδρας Σταμούλη και με την προσθήκη του υπότιτλου «No time for losers».

H παράσταση έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών και συνεχίζει την πετυχημένη της πορεία για 7 ακόμη Πέμπτες στο Faust.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δέσπω Πύρτσιου και μ’ αφορμή την παράσταση μιλάει στο enetpress.gr

Συστήσου μας, πες μας δύο λόγια για σένα;

Είμαι η Δέσπω Πύρτσιου και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Σκηνοθετώ για πρώτη φορά, εκτός της σχολής και έχω μεγάλη αγωνία και χαρά να μοιραστούμε αυτό που φτιάξαμε με τον κόσμο!

 Τι σε γοήτευσε στο έργο του Θανάση Τριαρίδη και αποφάσισες να το σκηνοθετήσεις; 

Αυτό που με γοήτευσε περισσότερο στο Football, ήταν ότι με όχημα το ποδόσφαιρο ξετυλίγεται μια αφήγηση για όλη την πορεία του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Με χιούμορ περνά από γνωστές και άγνωστες ιστορικές στιγμές του ποδοσφαίρου, για να καταλήξει στον πυρήνα του, τη στιγμή που ο άνθρωπος κλώτσησε την πρώτη ποδοσφαιρική μπάλα των αιώνων. Με γοητεύουν πολύ τα έργα που συμπυκνώνουν μέσα σε λίγες σελίδες κάτι τόσο μεγάλο και ουσιώδες, που δεν μπορώ παρά να αναμετρηθώ μαζί τους, να τα αφήσω να μου βασανίζουν τις σκέψεις ώσπου να γίνουν εικόνες επάνω σε μια σκηνή. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το Football.

Μαζί με την ηθοποιό της παράστασης, Αλεξάνδρα Σταμούλη, υπογράφετε και τη δραματουργική επεξεργασία. Τι ακριβώς έχετε κάνει πάνω στο κείμενο;

Το Football ήρθε ως υλικό έρευνας για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας στην υποκριτική της Αλεξάνδρας Σταμούλη το 2021. Ως ηθοποιός, είχε φέρει πολλά στοιχεία που ήθελε να εξερευνήσει, να αναμετρηθεί και να εντάξει μέσα στην παράσταση, επομένως η δουλειά του δραματουργού (που είχα την τύχη να αναλάβω τότε) ήταν να επεξεργαστεί τα στοιχεία αυτά, μέσα από τη διαδικασία των προβών και να τα ενσωματώσει στον χαρακτήρα του «Φ», ο οποίος είχε αρχίσει να παίρνει τη μορφή της «Φ».

Εκεί ακριβώς έγκειται και η έμφυλη ανάγνωσή μας στο έργο, εντάσσοντας σε αυτήν την παράσταση στοιχεία στην ταυτότητα της γυναίκας η οποία ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Επιπλέον, οι προσωπικές – βιωματικές ιστορίες της Αλεξάνδρας Σταμούλη από τον χώρο του ποδοσφαίρου, και ό,τι συνιστά αυτό το άθλημα, έδωσαν την τελική μορφή της «Φ» στη δραματουργία της παράστασης.

 

Πώς προέκυψε ο υπότιτλος «No time for losers»; 

Ο υπότιτλος είναι  στίχος του ρεφρέν του We are the champions, ένα από τα τραγούδια που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Γράφτηκε το 1977 από τον Freddie Mercury και από τότε νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έχει τραγουδήσει ή να μην το ξέρει. Βέβαια, όσον αφορά το έργο, το we are the champions έχει μια ιδιαίτερη θέση και μια λυτρωτική σημασία στις στιγμές που ακούγεται. No time for losers για τους σφαγμένους Ινδιάνους από τους Ισπανούς κατακτητές του Μεξικού και τον Ερνάντο Κορτέζ, no time for losers για όλους τους ηττημένους της ιστορίας που χρειάστηκε να πεθάνουν για να εξελιχθεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Τι σε κάνει να χαμογελάς στη καθημερινότητά σου και τι δεν αντέχεις; 

Μέσα στην καθημερινότητα υπάρχουν άνθρωποι που με κάνουν να χαμογελάω ή να σκέφτομαι λιγότερο τα άγχη μου! Είναι κάπως περίεργο, αλλά ο τρόπος που θα μοιραστούμε μαζί έναν προβληματισμό, μια αγωνία, ένα άγχος μας, με αγαπημένα πρόσωπα θα με κάνει να χαμογελάσω γιατί το μοιραστήκαμε και αυτό έγινε λιγάκι ελαφρύτερο ή μικρότερο σε σχέση με πριν.

Τώρα όσο για το τι δεν αντέχω, μάλλον είναι πολλά…δεν αντέχω την αργοπορία και έχω βάλει στόχο να την ελαττώσω κι εγώ η ίδια.

 

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια; 

Το Football θα μείνει μέχρι τον Απρίλη στην Αθήνα και το Faust κι ελπίζουμε να φύγει εκτός Αθηνών και – γιατί όχι; – εκτός συνόρων! Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη με την ομάδα θεάτρου Male di Luna, ανεβάζουμε την ερχόμενη άνοιξη μια πολύ όμορφη δουλειά, τον «Ονειροφάγο», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη.

To « FOOTBALL / No time for losers» για 7 ακόμη Πέμπτες στο Faust στις 20:00

https://www.viva.gr/tickets/theater/footballnotimeforlosers/