Δύο χρόνια αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πόρτες της χώρας της στους πρόσφυγες -κυρίως Σύρους που διέσχιζαν τη Βαλκανική Οδό- η άκρα Δεξιά συνεχίζει να ισχυροποιείται και η Μέρκελ φαίνεται να δυσκολεύεται να κρατήσει τον έλεγχο. Ωστόσο η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να γυρίσει την πλάτη της στους πρόσφυγες.

Στη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, Γερμανοί πιλότοι αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν 222 ναυλωμένες πτήσεις για επαναπατρισμό Αφγανών αιτούντων ασύλου που απορρίφθηκαν από τις γερμανικές αρχές.

Περίπου 85 από τις πτήσεις που εμποδίστηκαν, θα πραγματοποιούνταν από την Lufthansa ή την μονάδα χαμηλού κόστους της εταιρίας, Eurowings. Η πλειοψηφία των πτήσεων (140) επρόκειτο να ξεκινήσουν από τη Φρανκφούρτη, το κύριο αεροδρόμιο της Γερμανίας, και 40 από το Ντίσελντορφ, όπου συνήθως οργανώνει τις διαμαρτυρίες της η καμπάνια #WelcomeUnited που δραστηριοποιείται κατά της απέλασης ατόμων που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Πέραν των αντιδράσεων των πιλότων, η διαδικασία των απελάσεων στη Γερμανία είναι από μόνη της προβληματική. Λόγω της ναζιστικής ιστορίας της χώρας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να πραγματοποιεί άμεσα απελάσεις, η αρμοδιότητα για τις οποίες «περνά» στην πολιτεία και έπειτα στις τοπικές αρχές.

Στο μεταξύ, η Γερμανία είναι η χώρα που εκδίδει τον μεγαλύτερο αριθμό αποφάσεων επί υποθέσεων προσφύγων. Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει καταστήσει διαθέσιμα η γερμανική υπηρεσία μετανάστευσης BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge), η χώρα έχει δεχθεί σχεδόν 170.000 αιτούντες ασύλου και έχει απορρίψει περίπου 210.000.

Ωστόσο, σχεδόν ένας στους δύο αιτούντες που απορρίπτεται, προσβάλει την απόφαση και, έπειτα από αυτές τις ενστάσεις, μία στις τέσσερις αποφάσεις συνήθως ακυρώνεται. Ο αριθμός των ενστάσεων είναι ήδη διπλάσιος σε σύγκριση με το 2016, ενώ οι διαδικασίες έχουν κοστίσει στην κυβέρνηση 19 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να εξοικονομήσει ένα μέρος των κοστών αυτών, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει προτείνει να προσφέρεται χρηματικό μπόνους 3.000 ευρώ σε όσους πρόσφυγες αποδέχονται τον επαναπατρισμό τους, ξεκινώντας από το Φεβρουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που σχεδιάζουν να απελάσουν αιτούντες ασύλου πίσω στο Αφγανιστάν, θέτουν σε κίνδυνο θανάτου σχεδόν 10.000 ανθρώπους. Καθώς «κανένα μέρος του Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλές, θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο βασανιστηρίων, απαγωγών, θανάτου και άλλων αποτροπιασμών», έχει υπογραμμίσει η οργάνωση. Σημειώνεται πως μεταξύ των ατόμων που εξαναγκάζονται σε επαναπατρισμό περιλαμβάνονται ανήλικοι και μικρά παιδιά.