Bελτιώνεται υπέρ των καταναλωτών το σύστημα της ασφάλισης αυτοκινήτων με τη νέα οδηγία της ΕΕ που αναμένεται να εκδοθεί, σύντομα.

Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα για τις ασφαλιστικές συμβάσεις αυτοκινήτων δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους της ΕΕ να ταξιδεύουν οπουδήποτε στην Ευρώπη χωρίς να απαιτείται πρόσθετη ασφάλιση. Η οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων οχημάτων διασφαλίζει επίσης υψηλή προστασία δυνητικών θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

Οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει η υπό έκδοση οδηγία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

Αποζημιώσεις

Τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων λαμβάνουν ταχεία και πλήρη αποζημίωση, όπου και όποτε συμβεί το ατύχημα, ακόμη και όταν ο ασφαλιστής είναι αφερέγγυος. Η οδηγία, εξασφαλίσει την κατάλληλη αποζημίωση όλων των θυμάτων ατυχημάτων που προκαλούνται από οχήματα που έχουν βάρος άνω των 25 κιλών ή κινούνται με ταχύτητα άνω των 25 χλμ./ώρα. Αυτό θα διασαφηνίσει πλήρως την τρέχουσα κατάσταση προς όφελος των θυμάτων.

Αφερέγγυοι ασφαλιστές

Σε περιπτώσεις διασυνοριακής πώλησης ασφάλισης αυτοκινήτων, το σύστημα αποζημίωσης στο κράτος μέλος διαμονής του θύματος θα πρέπει να καταβάλλει αρχικά την αποζημίωση του θύματος. Στη συνέχεια, το ποσό θα του επιστρέφεται από το σύστημα αποζημίωσης του κράτους μέλους όπου βρίσκεται η έδρα του αφερέγγυου ασφαλιστή.

Ανασφάλιστα οχήματα

Η προτεινόμενη αναθεώρηση ενισχύει επίσης τους κανόνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης ανασφάλιστων οχημάτων, εναρμονίζει το ελάχιστο επίπεδο προστασίας των συμβάσεων ασφάλισης οχημάτων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές σε όλη την ΕΕ και προσαρμόζει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ.