Τα προβλήματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που είναι ο αιμοδότης του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν είναι τωρινά. Χρόνια είναι κλειστά πολλά πωλητήρια και αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους τουρίστες.
Αλλά όταν βλέπεις κλειστό και το πωλητήριο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού, πρέπει να αναζητήσεις τα βαθύτερα αίτια αυτής της κατάστασης. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν είναι χθεσινή, γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να συμβαίνει.
Γι αυτό, αποφάσισε συνοδευόμενη από τον νέο γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου να πάνε οι ίδιοι σήμερα το πρωί στον Οργανισμό μαζί με τη νεοδιορισθείσα πρόεδρο του Αθηνά Χατζηπέτρου και να ζητήσουν ενημέρωση για την κατάσταση του ΤΑΠΑ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η απερχόμενη πρόεδρος κ. Σιδηροπούλου, δήλωσε ασθένεια και δεν προσήλθε σε αυτή τη συνάντηση.

Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ «κατά την ενημέρωση από τους αρμόδιους διευθυντές του ΤΑΠ διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη μηχανογράφηση του ΤΑΠΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έκδοση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του. Συγκεκριμένα, έχουν «καεί» οι σκληροί δίσκοι. Η απερχόμενη διοίκηση δεν επιλήφθηκε εγκαίρως του προβλήματος. Χθες, υπήρχε πρόβλεψη να τεθεί το θέμα στο απερχόμενο ΔΣ, αλλά λόγω ελλείψεως απαρτίας δεν συνεδρίασε.

2. Πολλά από τα κυλικεία και αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων παραμένουν κλειστά. Ο λόγος είναι ότι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες των διαγωνισμών, ενώ σε πολλά άλλα έχει ήδη λήξει η σύμβαση λειτουργίας τους. Ως αποτέλεσμα, η χώρα δυσφημείται διεθνώς, καθώς για τους επισκέπτες δεν υπάρχει η ελάχιστη πρόβλεψη, ενώ το ΥΠΠΟΑ χάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

3. Να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέχεται ημερησίως χιλιάδες επισκέπτες, το πωλητήριο, το οποίο λειτουργεί το ΤΑΠ με υπαλλήλους, έχει κατεβάσει ρολά εδώ και δεκαπέντε μέρες. Οι υπάλληλοι του ΤΑΠ αρνούνται να το ανοίξουν, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα.

Ωστόσο και όταν ήταν ανοικτό, λειτουργούσε με άδεια ράφια, προκαλώντας εκατοντάδες αρνητικά σχόλια των επισκεπτών. Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε εντολή για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που ετέθησαν, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό  και στην αποτελεσματική λειτουργία του ΤΑΠ, προς όφελος της εικόνας της χώρας, της εξυπηρέτησης των επισκεπτών αλλά και για την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοχρηματοδότησης των δράσεων του ΥΠΠΟΑ».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΠ εκτός από την Αθηνά Χατζηπέτρου που θα προεδρεύει στελεχώνεται από τον γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γιώργο Διδασκάλου, τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη, τον γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την ιστορικό-μουσειολόγο στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Αλεξάνδρα Χαριτάτου.

Θα συμμετέχει επίσης στο Δ.Σ, εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Από τη σύνθεσή του αντιλαμβάνεται κανείς ότι επιθυμεί η Κυβέρνηση να γίνουν έργα. Μακάρι όλοι αυτοί να μπορέσουν να πατάξουν το θηρίο που κατατρώει χρόνια τώρα τα σπλάχνα του κερδοφόρου αυτού οργανισμού/