Τέσσερις κορμοί αρχαϊκών κούρων ήρθαν στο φως μέσα σε λίγες μέρες στην Αταλάντη. Η ανασκαφή άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου όταν ο ιδιοκτήτης ενός αγρού «σκόνταψε»  κατά την άροση του χωραφιού του στον γυμνό κορμό ενός πώρινου αγάλματος (σωζ. ύψους 0.86μ.).

Αμέσως ειδοποίησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το γλυπτό μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αταλάντης και άρχισε ανασκαφική έρευνα  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Εγιναν οι απαραίτητες δοκιμαστικές τομές από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Παπαγεωργίου  στο αγροτεμάχιο του ιδιώτη όπου  και αποκαλύφθηκαν άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Σύμφωνα με την αναφορά της αρχαιολόγου «στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζ. ύψους 1.22μ.), που σώζεται από την κεφαλή ως  το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που          απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζ. ύψους 0.82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια».

Η ανασκαφή συνεχίστηκε και χτες (2/11/18) εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζ. ύψους 0.95μ. εικ.6-7) που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών εντοπίστηκε οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5οαι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της       Αταλάντης υποδηλώνει ότι βρίσκονται σε τμήμα του οργανωμένου  νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα.