Άκουσε η Gucci  πως υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα και είπε να μας ελεήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες,  πρόσφερε για την πασαρέλα που θα έστηνε μπροστά στον Παρθενώνα δύο εκατομμύρια για τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης ή για οτιδήποτε άλλο.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, παρόλο που αναγνώρισαν πως η προσφορά δεν είναι ευκαταφρόνητη, αποφάσισαν ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος της  εταιρείας Gucci για επίδειξη μόδας την 1η Ιουνίου 2017 στον Ιερό Βράχο..

Ήδη, από χθες οι αντιδράσεις αρχαιολόγων αλλά και γνωστών μόδιστρων για το ενδεχόμενο παραχώρησης του μνημείου για επίδειξη μόδας είχε δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για το αίτημα του οίκου μόδας. «Το μνημείο αυτό είναι εμβληματικό και παγκόσμιο και δεν χρειάζεται προβολή από κανένα οίκο μόδας για να αυξήσει την επισκεψιμότητά του» έλεγαν.

Η ίδια άποψη επικράτησε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Η Ακρόπολη, είπαν,  έχει μοναδικά μνημεία, σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού  εγγεγραμμένα στον κατάλογο της UNESCO και εκδηλώσεις σαν αυτές δεν  συνάδουν με το χαρακτήρα των μνημείων αυτών. Ανέφεραν επίσης  ότι σύμφωνα με το νόμο, δεν προβλέπεται παραχώρηση του Ιερού Βράχου για οποιαδήποτε εκδήλωση.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν πως τρέφουν μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τα μνημεία της χώρας μας, τα οποία είναι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού και πρόθεσή τους είναι να τα προβάλουν σε όλο τον κόσμο. Ιδίως τον Παρθενώνα που δεν είναι ένα οποιοδήποτε μνημείο, αλλά το μνημείο των μνημείων.

Στα σχέδιά τους ήταν να στήσουν πασαρέλα βόρεια του ναού απ΄ όπου θα είχαν θέα και προς το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες,. Επιπλέον ήθελαν να στήσουν και μια τέντα  15×17 μ. για να αλλάζουν τα μοντέλα τους, είτε κοντά στο παλαιό μουσείο είτε κοντά στο Ερέχθειο.

Το όλο σκηνικό προέβλεπε και 300 καθίσματα, για εκδότες και συντάκτες μόδας από όλο τον κόσμο, σταρ του Χόλιγουντ και Έλληνες καλλιτέχνες. Πυργίσκοι  θα έφεραν τους φωτισμούς και τα ηχοσυστήματα για τη μουσική. Η διάρκεια του σόου θα ήταν μόλις 15 λεπτά.

Ήταν διατεθειμένοι να δώσουν χορηγία 2 εκατομμυρίων ευρώ στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης. Κι αυτό δεν θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπως είπαν. Δηλαδή, η εταιρεία θα πρόσφερε αυτό το ποσόν είτε έπαιρνε την άδεια είτε όχι; ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της Gucci κι εκείνοι δήλωσαν ότι για να απαντήσουν σε αυτό θα πρέπει να το συζητήσουν με την εταιρεία.  Για τα μεγέθη της Gucci  το ποσόν αυτό δεν ήταν μεγάλο, αφού θα δοθούν 30 εκατ. για διαφημίσεις και άλλα 50 εκατ.  για τηλεοπτικό χρόνο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να μην απαντήσουν αρνητικά για το αίτημα,  πρότειναν ως εναλλακτικές λύσεις το χώρο μπροστά από το Ηρώδειο, ένα άνδηρο του Πικιώνη στο Λόφο του Φιλοπάππου ή το Ολυμπιείο στο οποίο έχουν δοθεί πολλές συναυλίες. Η άλλη πλευρά δεν δέχθηκε να συζητήσει τίποτα άλλο.

Ήθελαν  μόνο την Ακρόπολη, γιατί  έχει  επάνω τον Παρθενώνα. Εξάλλου, στην Ιταλία δεν είναι καινοφανής πρακτική αυτή. Παραχωρούνται μνημεία για εκδηλώσεις, όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι ή η γέφυρα Ριάλτο, και οι χορηγοί συμβάλλουν στις αναστηλώσεις τους, ανέφεραν.  Για παράδειγμα ο οίκος Tod’s έχει επιχορηγήσει γενναία την αναστήλωση του Κολοσσαίου.

«Στη δική μας χώρα αυτό δεν αποτελεί  πρακτική» είπε ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης «και είναι άλλη η αξία και ο συμβολισμός κάθε μνημείου» πρόσθεσε η έφορος  Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου. Η  γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Ευγενία Γατοπούλου είπε πως θα μπορούσε να συζητηθεί η πρότασή τους μόνο αν μιλούσαν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μετά την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ, βγήκε στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και είπε ότι την καλύπτει απολύτως η απόφαση του Συμβουλίου.