Αναστηλώνεται με σκοπό να γίνει επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά στην  Αμφίπολη. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει φροντίσει να τρέξου ν τα πρώτα έργα  με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ ώς το τέλος του ’21.  Στην 5ωρη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ για την έγκριση της σχετικής μελέτης, διατυπώθηκαν μερικές βεβαιότητες που παλαιότερα αμφισβητούνταν από αρχαιολόγους ειδικευμένους στην Ελληνιστική περίοδο.

Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι το ταφικό μνημείο χρονολογείται στην πρώιμη Ελληνιστική εποχή, δηλαδή στον 4ο αι. π.Χ.  και μάλιστα μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οσο για τον περίβολο του μνημείου, αυτός σύμφωνα με  τον ίδιο, κατασκευάστηκε περί το 320 π.Χ. και άρχισε να αποξηλώνεται κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Απόδειξη της χρονολόγησης του τάφου θεωρεί την τεχνοτροπία του και του περιβόλου τα σπασμένα κεραμικά που εντοπίστηκαν σε σημεία όπου είχε απομακρυνθεί η μαρμάρινη θωράκισή του. Ο κ. Λεφαντζής εκτιμά ότι τάφος και περίβολος κατασκευάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο, γιατί οι τοίχοι του προστώου του  τάφ, είναι έμπλεκτοι με τον περίβολο.

Επιμένει επίσης στην αρχική του άποψη ότι στην κορυφή του τύμβου βρισκόταν μαρμάρινο άγαλμα λέοντα, το οποίο έχει μεταφερθεί από αιώνες σε άλλο χώρο. Το άγαλμα αυτό αποτελούσε το Σήμα του ταφικού μνημείου και  θα επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης στη θέση του.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Λεφαντζή (αρχιτέκτονα μελετητή) και Δημ. Εγγλέζο (τεχνικό σύμβουλο του έργου, στον οποίο οφείλεται και η τοποθέτηση  εσωτερικών υποστυλωμάτων κατά την διάρκεια της ανασκαφής) τείναι ότι το ταφικό μνημείο  χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες. Αυτό το συμπεραίνουν από την καταπόνηση των δαπέδων που υπολογίστηκε μηχανικά. Εκτιμούν επίσης πως η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε από την ταφική θήκη του τέταρτου χώρου, ενώ οι θόλοι έγιναν ταυτόχρονα. Επανέλαβαν ότι χρησιμοποιήθηκε ως ηρώο αφηρωισμένου νεκρού.

Το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τις  μελέτες αναστήλωσης του μνημείου και  χειροκρότησε θερμά τους δύο επιστήμονες, κάτι που δεν συνηθίζεται.