Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο βλέπει πως μπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανασύνθεση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, διαπίστωσε:

«Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ».

Εμείς καθορίζουμε το τέμπο

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους «παράφωνο». Τώρα, υπογράμμισε, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς το σκοπό.

Διαχώρισε την έννοια μεταρρύθμιση ως ενέργεια για δημιουργία μιας αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας σε ένα δίκαιο κράτος και όχι όπως το εννοεί η Ν.Δ. με τη μορφή απολύσεων.

Έθεσε τις προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας:

  • Πρώτον, στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  • Δεύτερον, ενδυνάμωση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων.
  • Τρίτον, ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.
  • Τέταρτον, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων

«Το πιο δύσκολο εγχείρημα της κυβέρνησης είναι να κάνει πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε.

Θεωρεί πως είμαστε στην μέση της τετραετίας και είναι νωρίς για να κριθεί η προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι «αυτό το έργο -που θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας με επιτυχία».