Το «μυϊκό πιάσιμο» είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί πόνο, μούδιασμα και έντονη ενόχληση σε κάποιο σημείο του σώματος.

Αν και πιο συχνά συμβαίνει στον αυχένα και στην πλάτη, οποιοδήποτε περιφερικό νεύρο μπορεί να επηρεαστεί. Οι ένοχες αιτίες είναι ο τραυματισμός, η επί μακρόν κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα αλλά και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κυρίως στην περιοχή του καρπού (πληκτρολόγηση και χρήση ορισμένων εργαλείων) που επηρεάζουν συγκεκριμένα νεύρα ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η αίσθηση καψίματος, το μούδιασμα και ο πόνος που συχνά περιγράφεται σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Αρχικά τα συμπτώματα αυτά έρχονται και φεύγουν αλλά με τον καιρό γίνονται περισσότερο επίμονα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί μυϊκή αδυναμία και αν η βλάβη δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα μπορεί να επηρεαστούν οι μύες τόσο σε μέγεθος όσο και σε λειτουργία.

Τι να κάνετε

Η αντιμετώπιση του πιασμένου νεύρου είναι κυρίως η ξεκούραση της προσβεβλημένης περιοχής. Θα πρέπει να σταματήσετε τις δραστηριότητες, οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση και αναλόγως της περιοχής μπορεί να χρειαστεί να την ακινητοποιήσετε.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν και ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Η φυσιοθεραπεία βοηθάει, καθώς γίνονται ασκήσεις που ενισχύουν και τεντώνουν τους μυς στην περιοχή και ελαττώνουν την πίεση που ασκείται στο νεύρο.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί όταν δεν υπάρξει ανταπόκριση στη συντηρητική και φαρμακευτική αγωγή, με στόχο να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει:

  • τη διατήρηση σωστής στάσης του σώματος,
  • εφαρμογή ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων των μυών,
  • διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και
  • περιορισμό των επαναλαμβανόμενων κινήσεων.

Πηγή: healthreport.gr