Το  μεγάλο φετινό αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι στο ελληνικό queer σινεμά -για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο πρόκειται για ταινίες με θέμα την ομοφυλοφιλία. Θα προβληθούν 38 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που γυρίστηκαν στην Ελλάδα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν η ενδιαφέρουσα δράση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, που σε συνεργασία με το Φεστιβάλ (το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα) ζήτησε από επιλεγμένους νέους δημιουργούς που έχουν διακριθεί και συζητηθεί για τις ταινίες μικρού μήκους τους, να γυρίσουν από ένα μικρό ταινιάκι γκέι θεματολογίας. Πρόκειται για «μια γενιά κινηματογραφιστών που», όπως σημειώνει η ΕΕΣ, «πιστεύουμε ότι θα πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια του Φεστιβάλ».

Οι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στην δράση αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο “Acrobatics”, είναι οι Θανάσης Νεοφώτιστος, Αλέξανδρος Σκούρας, Γιώργος Τελτζίδης, Δημήτρης Νάκος, Νικολέτα Λεούση και Μανώλης Μαυρής –όλοι τους βραβευμένοι (και) στο Φεστιβάλ Δράμας όπου τους πρωτογνωρίσαμε.

Η έξυπνη λοιπόν σύνδεση με τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ, το ελληνικό Queer Cinema, είναι ότι οι ταλαντούχοι δημιουργοί, εκτός από την προβολή παλιότερων ταινιών τους, συμμετέχουν επιπλέον, ο καθένας, με ένα σύντομο φιλμάκι που σχετίζεται με το θέμα αυτό, και το οποίο γύρισαν αποκλειστικά για το φετινό Φεστιβάλ.

Μέσα από τη προσωπική τους ματιά αποτυπώνουν το πώς βιώνεται σε καθημερινή βάση η διαφορετικότητα καθώς έρχεται αντιμέτωπη με κοινωνικά σχόλια που διαιωνίζουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η τολμηρή αυτή αφήγηση δεν στοχεύει να προκαλέσει αλλά να καταγράψει στην οθόνη μια αλήθεια που οι πολλοί επιλέγουν να αγνοούν, συμβάλλοντας έτσι στο ιδιαίτερο αφιέρωμα του Φεστιβάλ για το ελληνικό QueerCinema.

Οι ταινίες είναι:

  • «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου. Ο Σωτήρης, με την Celine Dion στο repeat, ετοιμάζεται και περιμένει τον φίλο του για να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο τους.
  • «Skin» του Μανώλη Μαυρή. «Νομίζω ότι έφτασα χτες, στις τρεις. Τρεις είναι πάντοτε πολύ αργά ή πολύ νωρίς, μια παράξενη απογευματινή ώρα. Και σκεφτόμουν, πως δεν ήμουν σε θέση να θυμηθώ πως λειτουργεί το σώμα».
  • «Γράμμα στη Σοφία» της Νικολέτας Λεούση. Ένα γράμμα προς τη Σοφία που βρέθηκε μετά από χρόνια.

  • «Pengo Decay» του Γιώργου Τελτζίδη. Newwave ξυπνήματα, διαδρομές πιγκουίνων σε ένα ταξί. Ο άνθρωπος όταν τον πιέζεις, ξεσπάει. Ακόμη και τώρα που μιλάμε.
  • «Διάρρηξη» του Δημήτρη Νάκου. Δύο νέες γυναίκες κρύβουν από τους δικούς τους την ερωτική τους σχέση.

Το κοινό αυτό έργο των νέων δημιουργών, διάρκειας 25 λεπτών περίπου, μαζί με την προβολή των βραβευμένων ταινιών τους, συγκροτούν την οπτικοακουστική πρόταση, υπό τον τίτλο «Acrobatics».

Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή μετά τη προβολή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, και η ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου με τίτλο «Λεωφόρος Πατησίων»: ηρωίδα είναι η μαμά του Γιάννη η οποία, καθώς κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, σε μια από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της.

Το πρόγραμμα των «Acrobatics» περιλαμβάνει επίσης τις εξής βραβευμένες ταινίες των πέντε μικρομηκάδων:

«Κύβος»του Αλέξανδρου Σκούρα (Χρυσός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας, «Κατάψυξη»του Δημήτρη Νάκου (Αργυρός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας), «Φράγμα»του Γιώργου Τελτζίδη (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας), «37 Μέρες»της Νικολέτας Λεούση (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ομοσπονδίας ΚινηματογραφικώνΛεσχών Ελλάδος στο Φεστιβάλ Δράμας) και «Maneki Neko»του Μανώλη Μαυρή, μια ταινία η οποία έκανε διεθνή πρεμιέρα στο 61ο BFI London Film Festival και μέχρι σήμερα έχει προβληθεί σε 35 φεστιβάλ παγκοσμίως έχοντας αποσπάσει συνολικά 12 βραβεία.

Πολύ έξυπνη η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕΣ και, αν μας επιτραπεί ένα σχόλιο, στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να φρεσκάρει το προφίλ της. Η ανάδειξη, από πλευράς της, των ταλέντων που θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα της ελληνικής κινηματογραφίας επιβεβαιώνουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η προβολή του Acrobatics θα γίνει στα πλαίσια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ώρα 17.00, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης».