Aρχίζει σήμερα από το Λονδίνο το Έτος Αντώνη Σαμαράκη που είναι αφιερωμένο το 2020για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα. Η πρώτη εκδήλωση γίνεται στο Ελληνικό Κέντρο  (16-18 Paddington Street, Marylebone, London, W1U 5AS) με στόχο την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το έργο του πολυμεταφρασμένου Ελληνα συγγραφέα (σε 30 γλώσσες) και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Σαμαράκης μίλησε για την ανημποριά του απλού ανθρώπου απέναντι στον ολοκληρωτισμό και την κρατική εξουσία, για την πυρηνική απειλή, την απώλεια ιδανικών, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και την αποξένωση του ατόμου σε μία αδιάφορη, καταναλωτική κοινωνία. Το μυθιστόρημά του ‘Το Λάθος’, που εκδόθηκε το 1965, περιγράφει ένα κράτος εφιάλτη υπό ολοκληρωτικό καθεστώς και αποδείχτηκε προφητικό, καθώς δύο μόλις χρόνια μετά επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα. 

Ο Αντώνης Σαμαράκης εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διασκέψεις της UNESCO και έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων», όπου έφηβοι από ολόκληρη τη χώρα ασκούνται στον κοινοβουλευτικό διάλογο για μία ημέρα. 

Στην αποψινή εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του έργου του συγγραφέα. Θα μιλήσουν ο Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham Δημήτρης Τζιόβας και η Καθηγήτρια Gonda Van Steen, (έδρα Κοραή Νέας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας) στο King’s College του Λονδίνου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν  η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Σίσσυ Παπαθανασίου, και ο Δρ. Βασίλης Σαμπατακάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του συγγραφέα “Το λάθος”, θα διαβάσουν η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Polly Wiseman και ο ηθοποιός Matthew Wade. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.