Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά [vasillis.kalamaras@gmail.com]

Ο Τζορτζ Σόντερς, o κορυφαίος Αμερικανός διηγηματογράφος, νικητής του The Man Booker Prize 2017 για το πρώτο του μυθιστόρημα «Λήθη και Λίνκολν», έρχεται στην Αθήνα. Θα συναντήσει τους αναγνώστες του, αύριο Σάββατο (8 μ.μ.),  στο ΠΟΛΙΣ Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).

Ο δημοφιλής 60χρονος συγγραφέας, ο οποίος ξεκίνησε με την μικρή φόρμα του διηγήματος, προτού δοκιμαστεί στην θάλασσα του μυθιστορήματος, θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή των βιβλίων του  Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, για το παρόν και το μέλλον της αμερικανικής λογοτεχνίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Τα βιβλία του Τζορτζ Σόντερς κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος -όλα σε μετάφραση Γιώργου-‘Ικαρου Μπαμπασάκη-και θα διατίθενται προς πώληση στον χώρο της εκδήλωσης. Μετά τη συζήτηση, ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του: τα«Δεκάτη Δεκεμβρίου», «Με τα συγχαρητήριά μου-Σκέψεις για την καλοσύνη » (2015), «Λήθη και Λίνκολν». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Πώς ζούμε και πώς αγαπάμε, όταν ξέρουμε ότι όλα αυτά που μας νοιάζουν κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν; Αυτό το κυρίαρχο ερώτημα στο μυθιστόρημα του Τζορτζ Σόντερς «Λήθη και Λίνκολν».

Και λίγες προτάσεις για το στόρι. Φεβρουάριος 1862. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μαίνεται, ενώ ο αγαπημένος εντεκάχρονος γιος του προέδρου Λίνκολν βρίσκεται βαριά άρρωστος και, παρά τις προβλέψεις για ανάρρωση, τελικά πεθαίνει. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1862, δύο μέρες μετά τον θάνατό του, ο Γουίλι Λίνκολν κηδεύτηκε σε μαρμάρινη κρύπτη στο κοιμητήριο της Τζόρτζταουν.

Εκείνο το βράδυ, ο Αβραάμ Λίνκολν φθάνει μόνος στο νεκροταφείο, θέλοντας να περάσει χρόνο με το άψυχο σώμα του γιου του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει, από καιρό, συνυπάρχουν· μια μνημειώδης μάχη πραγματοποιείται για την ψυχή του μικρού Γουίλι.

Ο Τζορτζ Σόντερς  έχει γράψει επτά βιβλία, ανάμεσα στα οποία οι συλλογές διηγημάτων «Δεκάτη Δεκεμβρίου» (Folio Prize 2014) και «Pastoralia». Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Lannan, της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, και του Ιδρύματος Guggenheim. Το 2006 τιμήθηκε με την Υποτροφία MacArthur. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο Διηγήματος PEN/Malamoud ενώ συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο του Time με τους εκατό πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Σύρακιουζ.

Περισσότερα σε παλαιότερη αναφορά μας: