Σήμερα το βράδυ η διαπραγματευτική ομάδα Τσακαλώτου-Χουλιαράκη-Αχτσιόγλου θα βρεθεί απέναντι από τον  πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μαζί τους θα είναι ο «τσάρος» της Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ.

 Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι άκρως λογιστικό, αφού υπολογίζει να πληρώσει τη δόση του Ιουλίου από τα χρήματα που θα απελευθερωθούν από την υπογραφή της αξιολόγησης.

Αυτό το γνωρίζουν στις Βρυξέλλες και είναι έτοιμοι να πιέσουν για εμπροσθοβαρή συμφωνία. Δηλαδή αν δεν επαληθευτούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του προγράμματος απαιτείται μαξιλάρι ασφαλείας.

 Όλα όσα έχουν κλείσει για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, έχουν στηριχθεί σε επίτευξη αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 2,7%, ρυθμός που δεν φαίνεται επιτεύξιμος με το πάγωμα της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2017.

 Για αυτό θα επιμείνουν στην άμεση εφαρμογή του πακέτου των μέτρων από 1/1/2019 και όχι σε δύο δόσεις(2019-2020).

Ένας λόγος που θα επιστρέψουν με συμφωνία είναι πως κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλει πραγματικά εκλογές.

Πρώτον για τη διατήρηση της γλυκιάς εξουσίας και δεύτερον αν συμβεί αυτό κινδυνεύουν με παραγραφή όλα τα αδικήματα για τα οποία ξεκινούν εξεταστικές επιτροπές.

Το παράδοξο με αυτή τη χώρα είναι πως έχει πλούτο, έχει ανθρώπινο δυναμικό αλλά δεν έχει πολιτικούς.