Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνέπειες των ενεργειών του Ταγίπ Ερντογάν στο προσφυγικό και τις διαρκείς εντάσεις τρομοκρατίας στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier».

«Ζούμε σε μια πολλαπλή κρίση: Υπάρχουν ο φόβος της παγκοσμιοποίησης της τρομοκρατίας, το δράμα των προσφύγων. Μπορεί να φαίνεται αλαζονική η Επιτροπή αλλά καλεί τις ευρωπαϊκές αρχές να εφαρμοστούν οι αξίες που στο κάτω κάτω έχουν συμφωνήσει όλοι. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν προβλήματα αποδοχής των πολιτών, αλλά είμαι επίσης πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στις ίδιες τις χώρες της Ε.Ε.» σημείωσε. 

 

Τα βέλη του στράφηκαν προς την Πολωνία και την Ουγγαρία
«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου. Παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.

 

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».
«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιουνκέρ.
«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά -αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί- να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. 

 

Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι «στον αέρα»
«Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να τη θέσει υπό αμφισβήτηση», πρόσθεσε ο Γιουνκέρ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «μπορούμε να περιμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά».
Οι μαζικές «εκκαθαρίσεις» που κάνει ο Ερντογάν, με συλλήψεις χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του δικαστικού σώματος, αλλά και απομάκρυνση ανθρώπων από υπουργεία, επηρέασαν και τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακλήθηκε στην Τουρκία η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Το φθινόπωρο, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση προόδου για την Τουρκία. Αν είναι αρνητική σίγουρα θα επηρεάσει τα κράτη-μέλη που μόνο αυτά και με ομοφωνία μπορούν να σταματήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. 

Για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία δείχνουν πως οι τρομοκράτες άλλαξαν τακτική, δεν κτυπούν πολιτικά πρόσωπα αλλά προσπαθούν να μεταφέρουν το φόβο στον κόσμο.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας χωρίς να περιορίζονται οι ατομικές ελευθερίες. Έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα ελέγχου του εμπορίου όπλων, κατοχής όπλων και εκρηκτικών. Είναι επιβεβλημένη η διακρατική σύνδεση αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών. 

Για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τη Γαλλία
Δεν υποτιμώ τον κίνδυνο του δεξιού λαϊκισμού αλλά πιστεύω στη δημοκρατική πεποίθηση των Γάλλων, όπου εφευρέθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ, έχω συναντήσει τη Χίλαρι Κλίντον που τη θεωρώ πολύ σοβαρή και στοχαστική γυναίκα.