Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπινου εγκεφάλου κι ενός υπολογιστή; Πως οι άνθρωποι αν και κάνουν πιο αργά τους υπολογισμούς, μαθαίνουν πιο γρήγορα. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, ερευνητές των ΗΠΑ και του Καναδά προγραμμάτισαν έναν υπολογιστή ώστε να μαθαίνει το ίδιο γρήγορα όσο ένας άνθρωπος.
Ανέπτυξαν δηλαδή ένα κύκλωμα να μιμείται τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου επιτρέποντας του να επεξεργάζεται εννέα χιλιάδες φορές πιο γρήγορα τα δεδομένα από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα ενός συμβατικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το κύκλωμα αυτό οφείλεται σε ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που ονόμασαν το έργο τους Neurogrid (πλέγμα νευρώνων), και έχει μέγεθος όσο ένα iPad ενώ αποτελείται από 16 τσιπάκια ονομαζόμενα Neurocore, καθώς μπορεί να προσομοιώσει τη λειτουργία ενός εκατομμυρίου νευρώνων και δισεκατομμυρίων συνάψεων.

 

Σε τι διαφέρει το Neurogrid όμως από τους υπόλοιπους ηλεκτρονικούς «μίμους» της εγκεφαλικής λειτουργίας; Το Neurogrid ξεπερνά κατά πολύ τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές εφευρέσεις ενώ αναμένεται να φέρει επαναστατικές αλλαγές στον τομέα της ρομποτικής καθώς ίσως και να επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν σε καλύτερο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Αρχικά το κύκλωμα Neurogrid πρόκειται να εφαρμοστεί πάνω σε μια νέα γενιά προσθετικών μελών, τα οποία θα λειτουργούν με τσιπάκια που θα αποκωδικοποιούν τα εγκεφαλικά σήματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες. Και αναμένουμε αποτελέσματα!