Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξαπλώνεται μεταξύ των μειονοτικών ομάδων στο Σουδάν, παρά τις έντονες προσπάθειες για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ομάδες γυναικών, που μέχρι και πρόσφατα είχαν καταφέρει να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία, λένε πως πλέον αναγκάζονται να υποβληθούν σε αφαίρεση γενετικών οργάνων ως ενήλικες για να μην περιθωριοποιηθούν, σε μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά τέτοιων πρακτικών στον κόσμο.

 

Η τελευταία έκθεση της UNICEF εκτιμά ότι το 87% των Σουδανών γυναικών και κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15 και 49 έχουν υποβληθεί σε τέτοια επέμβαση.

 

Μερικές γυναίκες, που προέρχονται από μειονοτικές ομάδες, δήλωσαν ότι είχαν συμφωνήσει να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία λόγω της πίεσης από τους συζύγους τους. «Εύχομαι να είχα κάνει περιτομή όταν ήμουν παιδί», είπε ο Φατιμά Αμπντουλάχ, 35 χρονών, μητέρα δύο παιδιών, η οποία υποβλήθηκε στην διαδικασία στα 31 της. Ενώ συμπλήρωσε ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες της ηλικίας της και της εθνικότητάς της αναγκάζονται τώρα να περάσουν από αυτή τη διαδικασία.

 

Οι ακτιβιστές ήλπιζαν ότι η στάση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές θα άλλαζε, σύμφωνα με κάποια στοιχεία που εμφάνιζαν πτώση στα ποσοστά των κοριτσιών ηλικίας έως 14 ετών που υποχρεώνονταν σε περιτομή. Αλλά ιστορίες γυναικών, όπως αυτή της Αμπντουλάχ υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

 

Ο Nahid Gabrellah, διευθυντής του κέντρου Σίμα που «εκστρατεύει» κατά του ακρωτηριασμού των γενετικών οργάνων, δήλωσε ότι η οργάνωση είχε επίγνωση ότι η πρακτική αυτή εξαπλώνεται και σε μειονοτικές ομάδες. «Οι γυναίκες θέλουν να γίνουν δεκτές στη κοινωνία που στιγματίζει τις γυναίκες που δεν είχαν υποβληθεί σε αυτές τις πρακτικές».

 

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «θυμάμαι πολλές γυναίκες του Νότιου Σουδάν που ζούσαν στα βόρεια χρησιμοποιώντας την περιτομή ως σημάδι ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη κουλτούρα, και να αισθάνονται ότι είναι αποδεκτοί – ακόμη και αν η περιτομή δεν ήταν μέρος του πολιτισμού τους».

 

Ο Alison Parker, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας της Unicef, είπε ότι ζώντας σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά περιτομών στον κόσμο έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο. «Υπάρχουν ισχυρές κοινωνικές νόρμες που επηρεάζουν τις συμπεριφορές των κοινοτήτων», είπε, «οι οικογένειες που θα ήθελαν να ταυτίζονται πολιτισμικά με τους άλλους γύρω τους θα υιοθετήσουν τις πρακτικές αυτές για να διατηρούν την ταυτότητά τους. Ετσι έχει η κατάσταση για ορισμένους εσωτερικά εκτοπισμένους, πρόσφυγες και άλλες εκτοπισμένες ομάδες».

 

Το Σουδάν έχει το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό περιτομών στον κόσμο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατά της πρακτικής, και υποστηρίζει το έργο ομάδων ακτιβιστών, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να θεσπίσει κάποιο σχετικό νόμο εναντίων των περιτομών.

 

Ενα νομοσχέδιο, που θα απαγορεύει των ακρωτηριασμό των γενετικών οργάνων και θα εισαγάγει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών για τους γονείς των κοριτσιών που πεθαίνουν μετά τη περιτομή, εισήχθη στο κοινοβούλιο το 2007, αλλά δεν πέρασε ποτέ.