Χωρίς εμβόλια για την ηπατίτιδα Α φαίνεται ότι έμειναν τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, παρά το γεγονός ότι έχουν παρουσιαστεί αλλεπάλληλα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), δεν υπάρχει επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο τόσο η δημόσια υγεία όσο και η ζωή των προσφύγων.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν!

 

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε έγγραφο που απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Πρωτογεράκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με κρούσμα ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 

«Η Διεύθυνση Δημοσίαs Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η προϊστάμενη της Δ/νσης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό. Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη δημόσια υγεία και την πρόληψη αυτών».

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΙΣΑ, σε ανάλογη περίπτωση που αφορούσε κρούσμα ηπατίτιδας σε χώρο φιλοξενίας στην Αργολίδα –επρόκειτο για 13χρονο παιδί-αποκαλύπτεται ότι ο ασθενής είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, χωρίς καμία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών και πριν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Ειδικότερα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του, 8 άτομα συνολικά, έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων».

Πηγή: healthreport.gr