Η μαγνητική αποτύπωση στα Λαμπαγιαννά

 

To υπουργείο Πολιτισμού μάς ενημερώνει ότι έγινε «υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στην κοιλάδα της Αργολίδας» (!). Δηλαδή, οι αρχαιολόγοι φόρεσαν μάσκα και αναπνευστήρα κι έκαναν βουτιά στην κοιλάδα για να βρουν αρχαία…

Ευτυχώς δεν συνέβη αυτό ακριβώς, γιατί η ενάλια έρευνα έγινε στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο στη νοτιοανατολική περιοχή του Αργολικού Κόλπου, γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα.

 

89τογραφία Κοιλάδα Αργολίδας 2

Υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση

 

Στην παραλία του «Λαμπαγιαννά» και σε βάθος 1-3 μέτρων βρέθηκε το 2015 εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας π.Χ. Φέτος οι ερευνητές αναζήτησαν τα όρια του οικισμού στο χώρο και το χρόνο.

 

Ξεκίνησαν με υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθούν κατασκευές που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο οικισμός παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα.

 

Από μια δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, εξωτερικά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψαν παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα.

 

89τογραφία Κοιλάδα Αργολίδας 4

Δύτες στη δοκιμαστική ανασκαφική τομή

 

Η έρευνα αξίζει να συνεχιστεί και να επεκταθεί σε όλο τον οικισμό γιατί είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν πολύ περισσότερα στοιχεία. Το ερευνητικό πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας» διενεργείται υπό τη διεύθυνση της δρος Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και του καθηγητή Karl Reber, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, με υπεύθυνους πεδίου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και το λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.