Σάλο προκαλούν οι καταγγελίες του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την πατρότητα της πρότασης για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με αυτές το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν έχει συνταχθεί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας, αλλά από Γάλλους τεχνοκράτες, επανέλαβε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επικαλούμενος και σχετική ανακοίνωση των υπαλλήλων του υπουργείου.

«Το σχέδιο του Κατρούγκαλου δεν πέρασε ποτέ από το υπουργείο Εργασίας, να ρωτήσετε ποιος το έφτιαξε… Οι εργαζόμενοι με δικαιώνουν κατέθεσα το έγγραφο στη Βουλή ενώπιον του κ. Κατρούγκαλου ο οποίος δεν είπε τίποτε» υπογράμμισε.

«Έλεγαν ότι είναι έμπνευσης και ελληνικής γραφής…» ανέφερε εξάλλου την Παρασκευή ο βουλευτής της ΝΔ , κάνοντας λόγο για μεγάλο ψέμα του κ. Κατρούγκαλου που παρέσυρε και τον πρωθυπουργό και από βήματος Βουλής είπε περί υποτιθέμενης υπογραφής στα ελληνικά.

«Καταθέτω το Δελτίο Τύπου των εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας, σήμερα βγήκε κ. υπουργέ, με ημερομηνία 12/2/2016. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ κείμενα συνδικαλιστικά, αλλά αυτό έχει την ειδική αξία ότι σας εκθέτει υπό την έννοια ότι λέει ότι τίποτα από αυτά που παρουσιάσατε στο σχέδιο δεν πέρασε από το υπουργείο Εργασίας. Όλα γίνανε εκτός υπουργείου Εργασίας» είχε τονίσει στην εθνική αντιπροσωπεία.

 

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως έχει αδρανοποιηθεί το σύστημα ΗΛΙΟΣ και η ΕΡΓΑΝΗ 

Το σύστημα «Εργάνη» δηλαδή η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες όλης της χώρας να καταθέτουν τις μεταβολές του προσωπικού τους (προσλήψεις, απολύσεις, κ.λπ.) μετρά τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας σε ζωντανό χρόνο.

Με το σύστημα «Ήλιος» μάθαμε όλοι, για πρώτη φορά, τα ακριβή μεγέθη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Έτσι, με την εφαρμογή του από 1η Ιουνίου 2013 δεν υπάρχουν πλέον νέες «μαϊμού συντάξεις» καθώς αυτές αναστέλλονται άμεσα, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων του συστήματος «Αριάδνη». Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν χρειάζεται πλέον να γίνει ποτέ ξανά καμία απογραφή συνταξιούχων, ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ»  του Σεπτέμβριου του 2014.

Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

– Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.655.890 άτομα

– Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.490.554 εκ των οποίων οι 11.777 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών

– Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 2.316.389.086,61 ευρώ

– Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εννιάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 20.766.712.221,84 ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 75,00% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 74,90%

– Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 946,56 ευρώ

Επίσης, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:

• Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 166.692
• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 175.664
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 55.947.706 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εννιάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 493.615.072 εκ ευρώ.

Το περιεχόμενο του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» και οι δυνατότητες παροχής δεδομένων εμπλουτίζονται συνεχώς. Έτσι, από αυτό το μήνα και πέραν των άλλων πληροφοριακών στοιχείων, θα παρουσιάζεται η μηνιαία εισροή νέων συνταξιούχων και η δαπάνη για την καταβολή των αναδρομικών και του ποσού των συντάξεων ανά ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Ακόμη, με το σύστημα «’Ήλιος» είμαστε σε θέση να αποτυπώσουμε ορισμένα παράδοξα όπως ότι έχουν εντοπιστεί 138 άτομα που λαμβάνουν 6 διαφορετικές συντάξεις, 151 άτομα με 7 συντάξεις, 11 άτομα με 8 συντάξεις, ακόμη και 3 συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις από 9 διαφορετικές πηγές! Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται κατ΄ανάγκη για παραβατικές περιπτώσεις. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε θέση  να εξεταστούν διεξοδικά.

Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στην κοστολόγηση του ασφαλιστικού προγράμματος και αποτελούν εχέγγυα για κάθε προσπάθεια της  κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές.