Ολοκληρώνεται σήμερα η συνάντηση των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με τον πονοκέφαλο Brexit να κυριαρχεί στις αποστολές.

 Η Ομάδα των Είκοσι, γνωστή ως G20, είναι ένα διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών. Τα μέλη του περιλαμβάνουν 19 επιμέρους χώρες -Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία- και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Η Ε.Ε. εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν οι συνέπειες του Brexit και οι μέθοδοι ισόρροπης ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου θα υποδεχθούν με πολλά ερωτήματα τον νέο Βρετανό υπουργό ΥΠΟΙΚ Φίλιπ Χάμοντ, σχετικά με τη στάση του Λονδίνου από δω και πέρα.

Στην πόλη Τσενγκντού (Chengdu), πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δημοσιονομικά, νομισματικά και μακροικονομικά δεδομένα, ώστε να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ μείωσε αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. 

«Νέο διεθνές φορολογικό σύστημα»
Η ομάδα των χωρών G20 μπορεί να έχει έναν ηγετικό ρόλο στην αναβάθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ενός νέου διεθνούς φορολογικού πλαισίου, δήλωσε σήμερα ο οικοδεσπότης Κινέζος υπουργός των Οικονομικών, Λου Τζιουέι.

Η G20 πρέπει να προωθεί την επέκταση και την εμβάθυνση ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι δίκαιο και ισότιμο με τη συμμετοχή όλων, σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΟΙΚ.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κομίζει ένα δώρο: την εφαρμογή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τη μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του. Όμως έχει μόνο εννέα μέλη της Ευρώπης μαζί του και απαιτείται ομοφωνία για ένα τόσο λεπτό θέμα.
Είναι σαν να προσθέτουμε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στις συναλλαγές μετοχών και παραγώγων.

Τέλος στο επίκεντρο θα βρεθεί και η προεδρική κούρσα Κλίντον-Τραμπ και το βαθμό επιρροής του νικητή στην παγκόσμια σκακιέρα.