Διέρρευσε αντίγραφο του τελικού σχεδίου για τους νέους όρους της Βρετανίας σχετικά με την παραμονή της στην Ε.Ε. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για συμφωνία και οι διαφορές διευρύνονται. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πως κάποια από τα αιτήματα είναι δικαιολογημένα.

Η σειρά των εγγράφων, τα οποία κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες νωρίς το πρωί της Πέμπτης, επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέτυχε να κερδίσει συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. να παγιώσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις σε μια αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στα σχέδια, τα οποία εστάλησαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αργά την Τετάρτη, οποιαδήποτε αναφορά της αναθεώρησης της Συνθήκης εμφανίζεται μέσα σε αγκύλες -η διάταξη που χρησιμοποιείται στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για να δείξει δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος αυτού.
Η ανησυχία στη Γαλλία ότι η Βρετανία επιδιώκει να εξασφαλίσει ιδιαίτερη προστασία για την πόλη του Λονδίνου, δίνοντας σε μη μέλη της Ευρωζώνης μεγαλύτερη ικανότητα να καθυστερήσουν τις αλλαγές του δημοσιονομικού κανονισμού, τονίζεται από την εμφάνιση της αγκύλης σε πρώιμο τμήμα στο πρώτο έγγραφο σχετικά με ένα προτεινόμενο νέο αναθεωρημένο κανονισμό για την Ευρωζώνη και χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Μια βασική πρόταση που θα περιόριζε τα επιδόματα τέκνου στη Βρετανία έχει αφαιρεθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύουν σε όλη την Ε.Ε. ομοιόμορφα. Είναι το σημείο διαφωνίας με την ομάδα Βίσεγκραντ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης -Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία.

 

Βρετανοί αξιωματούχοι άφησαν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αποτύχει στα αρχικά του αιτήματα μια αλλαγή στη συνθήκη της Ε.Ε. Μάλιστα έχει καταφθάσει μια στρατιά από δικηγόρους για να βοηθήσει τους 28 εθνικούς ηγέτες να συμφωνήσουν.

 

Η αποτυχία να επιτευχθεί συναίνεση
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής, απέτυχε να κερδίσει τη συναίνεση μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. για την αλλαγή της Συνθήκης σε δύο βασικούς τομείς: μια «διαρκώς στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης» και προστασία για μη κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Μια αποτυχία να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελούσε πλήγμα για τον Κάμερον, ο οποίος υποσχέθηκε πέρυσι να εξασφαλίσει «πλήρη αλλαγή σχετικά με τη Συνθήκη». Κύκλοι της Downing Street επιμένουν ότι μια συμφωνία μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε. θα είναι «νομικά δεσμευτική» και θα κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Παραίτηση
Αν ο Κάμερον χάσει το δημοψήφισμα, θα αντιμετωπίσει την άμεση πίεση για να παραιτηθεί. Αν κερδίσει, οι υποστηρικτές του θα έλεγα ότι αξίζει μια θέση στον κατάλογο των μεταρρυθμιστών πρωθυπουργών μετά την εξασφάλιση της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με το πρώτο δημοψήφισμα και το διακανονισμό των μελών της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δεύτερο. Το μέγεθος του προβλήματος ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο από την υπόλοιπη Ε.Ε. να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια για πρώτη φορά.

 

Ο Κάμερον θα επιστρέψει στο Λονδίνο αμέσως εάν η Σύνοδος Κορυφής καταλήξει την Παρασκευή το μεσημέρι με μια συμφωνία. Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία η κυβέρνηση θα την εγκρίνει επισήμως. Η Σύνοδος Κορυφής θα συνέλθει στις 10 το πρωί της Παρασκευής ως άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό θα επιτρέψει στον Martin Schulz, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παραστεί. Το Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει στις αλλαγές πρόνοιας στη δευτερογενή νομοθεσία.

 

Εκτός από τις ανησυχίες για την αλλαγή της συνθήκης, Βρετανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τα σημεία τριβής:

– Πέρα από την προστασία των χώρων εκτός Ευρωζώνης, ουσιαστικά η Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να αλλάξει τους κανονισμούς για το City του Λονδίνου, χωρίς τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου. Διασφαλίζοντας ότι η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τα οφέλη στην εργασία για τους μετανάστες για τέσσερα χρόνια, αν και ο Τουσκ δήλωσε αυτά θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά έπειτα από ένα έτος.

 

– Προάσπιση των περιορισμών για επίδομα τέκνου ώστε να εξασφαλίζεται ότι καταβάλλεται σε ποσοστό που συνδέεται με δείκτες στη χώρα καταγωγής του μετανάστη. Η βρετανική πλευρά παραδέχεται ότι αυτό δεν θα ισχύει αναδρομικά. Οι Ανατολικοευρωπαίοι απέρριψαν την προτεινόμενη άποψη πως τα επιδόματα τέκνων πρέπει να καταβάλλονται στους πολίτες τους που εργάζονται στη Βρετανία, ενώ τα παιδιά τους κατοικούν στην πατρίδα τους.
Θέλουν οι νέοι κανόνες να ισχύουν μόνο για τις νέες αφίξεις στη Βρετανία και θέλουν το νέο καθεστώς οριοθετημένα να ισχύει μόνο για τη Βρετανία. Αυτό θεωρείται γενικά, ακόμη και από τους Βρετανούς, ως νομικά αδύνατο.

Ο περιορισμός σχετικά με τα επιδόματα τέκνων, μέσω των πληρωμών με βάση τον τόπο διαμονής του παιδιού, φαίνεται να είναι προαιρετική και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους-μέλους να πληρώνουν το όφελος. Το μέτρο θα ισχύει μόνο για τα επιδόματα τέκνων με το έγγραφο να καθορίζει ρητά ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες πληρωμές, όπως οι συντάξεις γήρατος.

Ένα άλλο σημείο τριβής, είναι η βαθμιαία καταβολή των παροχών εργασίας όταν υπάρχει περίοδο «ισχνών αγελάδων».
Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι η Βρετανία πληροί τα κριτήρια για να ζητήσει φρένο στις παροχές. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κάνει πλήρη χρήση των μεταβατικών περιόδων για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων που προβλέπεται στην πρόσφατη Πράξη Προσχώρησης», με την ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης να αυξάνεται αφού βιώνει εξαιρετική εισροή εργαζομένων από άλλες περιοχές η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού διασφάλισης τεσσάρων ετών, η οποία μπορεί να ζητηθεί από ένα κράτος-μέλος, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση λόγω της υψηλής μετανάστευσης, αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίνεται από άλλα κράτη-μέλη μέσω του Συμβουλίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσει την παραμονή στην Ε.Ε.