Του Ζώη Βέλλα

Στην αναζήτηση δικλείδων ασφαλείας προκειμένου να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον Ιανουάριο χωρίς απώλειες από την ούτως η άλλως αδύναμη κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, βρίσκεται η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ώρα θέλουν να πιστεύουν ότι επειδή οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν κουράσει το εκλογικό σώμα και μία νέα πολιτική αστάθεια θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση επαναφέροντας και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, την ύστατη στιγμή οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν θετική ψήφο και στο ασφαλιστικό.

 

Για να αποφευχθούν διαρροές που θα απειλήσουν την κυβέρνηση συγκαλείται εξάλλου την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όλοι αναμένουν ούτως η άλλως το πλαίσιο των προτάσεων για το ασφαλιστικό, τι θα ζητήσουν οι δανειστές και ποιά στο τέλος θα είναι η συμφωνία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και να μιλήσει.

Για να φθάσει όμως η κυβέρνηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο θα πρέπει να βγει αλώβητη και χωρίς «ατύχημα» από δύο κρίσιμες ψηφοφορίες , που θα προηγηθούν και που θα είναι δυνατά κρας τεστ για την κυβερνητική συνοχή:

-Η ψήφιση την Κυριακή του προϋπολογισμού.

-Μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου η ψήφιση της δεύτερης δέσμη των προαπαιτουμένων. ..

Όμως αν συμβεί σε μία από τις τρεις αυτές ψηφοφορίες ατύχημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πέσει γεγονός που θα προκαλέσει νέα πολιτική αστάθεια και να επαναφέρει πάλι σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ. Τι μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να συμβεί σε αυτή την περίπτωση: Τρία είναι τα κυρίαρχα σενάρια:

1-Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την συμμετοχή και άλλων κομμάτων (ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ενωση Κεντρώων) .

2- Οικουμενική κυβέρνηση..

3-Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

4-Κυβέρνηση τεχνοκρατών με την στήριξη των περισσότερων κομμάτων.

Στις περιπτώσεις 2, 3 και 4 είναι πιθανό τα κόμματα να ζητήσουν άλλον πρωθυπουργό και να μην συμφωνήσουν στον κ. Τσίπρα….

Ας δούμε αναλυτικότερα το θα ακολουθήσουν σε πολιτικό επίπεδο αν το ασφαλιστικό καταψηφισθεί.

1. Η κυβέρνηση θα αναγκασθεί σε παραίτηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανοίξει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Πρώτος θα πάρει την εντολή ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση θα πρέπει, να εξασφαλίσει την συνεργασία όχι μόνο των ΑΝΕΛ αλλά και άλλων κομμάτων. ΣΕ ποια θα απευθυνθεί; Aς τα πάρουμε ένα – ένα:

α) Το ΠΟΤΑΜΙ . Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ANEΛ. Αφήνει ωστόσο συχνά να εννοηθεί ότι βασικός λόγος της διαφωνίας του είναι η συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό των ΑΝΕΛ, που σημαίνει ότι αν δεν είναι το κόμμα του κ. Καμένου στην κυβέρνηση θα κρατήσει άλλη στάση…

β) Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θεωρείται από πολλούς ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο πρόεδρος του έχει δηλώσει πρώτον: ότι επιθυμεί σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης και δεύτερον ότι θα εξαρτήσει την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ από το αν θα αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας μία πρόταση εννιά σημείων, που έχει καταθέσει.

γ) Το ΠΑΣΟΚ. Από τα λεγόμενα μικρά κόμματα κρατάει την πιο αρνητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και λόγω εσωκομματικών συσχετισμών. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει την δική του πολιτική και εκλογική ενίσχυση ενώ ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχεται κουβέντα για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα και η στάση του αυτή είναι καθοριστική καθώς επηρεάζει έντονα τις εσωκομματικές ισορροπίες.

δ) Η Ν.Δ που βρίσκεται σε μία δομική κρίση και κρίση ταυτότητας δεν πρόκειται, να στηρίξει κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα όποιος κι αν εκλεγεί αρχηγός της. Τόσο η Ν.Δ όσο και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ήταν αρνητικοί σε μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης με άλλον πρωθυπουργό αλλά όχι τον Αλέξη Τσίπρα.

2.Αν αποτύχει ο κ. Τσίπρας να σχηματίσει νέα κυβέρνηση τότε τη σκυτάλη θα πάρει η Ν.Δ. ΣΕ αυτή την περίπτωση για να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Ν.Δ, θα πρέπει να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει τους πιο πολλούς βουλευτές. ¨Όμως κάτι τα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

3.Τρίτη εντολή αναμένεται να μην δοθεί δεδομένου ότι τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή.

4. Αν ναυαγήσουν οι διερευνητικές εντολές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών για την διερεύνηση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από το αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το ενδεχόμενο αυτό, έχει πιο πολλές πιθανότητες από όσες είχε στο παρελθόν, κλειδί όμως κι εδώ παραμένει η στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.