Η κυβέρνηση στηρίζει την αισιοδοξία της, παρόλο το σκοτσέζικο ντους των φόρων που έρχονται, στο ότι μέρος της δόσης των περίπου 10 δισ. θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα σε οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες με την ελπίδα αυτοί να προχωρήσουν σε νέες εγχώριες επενδύσεις. Αυτό θα επιτευχθεί σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση δανεισμού από την ΕΚΤ και με ατμομηχανή τον τουρισμό θα ξεκινήσει το τρένο της ανάπτυξης.

Τα κλειδιά για να πάρει μπρος η μηχανή πρότεινε ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενένκε, στην εναρκτήρια εκδήλωση του βιομηχανικού συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Αθήνα. Αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο «Why nations fail» (Γιατί αποτυγχάνουν τα κράτη) επισημαίνοντας τρία στοιχεία που συνδέονται με την επιτυχία:

• την καινοτομία,
• το σεβασμό στη νομιμότητα,
• τη συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη.

Τι κάνει η χώρα μας με αυτά;

Η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Σουηδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις του δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2016.

Η Ελλάδα κατατάσσεται παγκοσμίως 33η μεταξύ 50 χωρών, κάτω από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές δαπάνες για Ε&Α στην Ελλάδα το 2014 ήσαν 1.481,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση τα τελευταία χρόνια της κρατικής χρηματοδότησης δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη λόγω του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Στόχος, να φτάσουμε το 1,2% το 2020.

Η Ελλάδα με 0,83% βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Πρωτοπόρες είναι η Φινλανδία (3,17%), η Σουηδία (3,16%) και η Δανία (3,08%).

Ο δείκτης αξιολογεί τις οικονομίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ως ποσοστό του ΑΕΠ, την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, την παραγωγικότητα, το ποσοστό των δημόσιων εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών, την έκδοση πατεντών και τη συμμετοχή των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του δείκτη του Bloomberg, η Ελλάδα είναι μόλις 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40ή στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη. Υψηλή βαθμολογία λαμβάνει μόνο ως προς το ποσοστό των πολιτών που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου κατατάσσεται μεταξύ των δέκα πρώτων. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας έχει υψηλών προσόντων εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, η παραγωγική βάση της υστερεί, και το χάσμα με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες θα διευρύνεται όσο οι δαπάνες R&D θα διατηρούνται στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πώς θα πείσουμε την κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτή την ανόρθωση. Ένας απογοητευμένος Έλληνας που ψάχνει ευκαιρία να την «κάνει» και η πνευματική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως ούτε το τρίτο κλειδί, το σεβασμό στη νομιμότητα διαθέτουμε. Κανένα πακέτο βοήθειας, όχι τέσσερα ούτε 104 μνημόνια δεν θα μας σώσουν.

Ακόμα και αν διαγραφεί αύριο ολόκληρο το χρέος μας διά μαγείας, σε λίγο καιρό θα ξαναδημιουργηθεί. Γιατί απουσιάζουν οι σταθερές για να λύσουμε την εξίσωση του προβλήματος, μόλις αυτές εγκατασταθούν όλα θα είναι πιο εύκολα. Να εμπεδώσουμε τη δικαιοσύνη, να δώσουμε κονδύλια στα πανεπιστήμια για περισσότερη έρευνα, να κρατήσουμε τα «μυαλά» μας για να μην τραβάμε τα μαλλιά μας.

Η συνεχής μετεξέλιξη των επιχειρήσεων και της διατηρήσιμης ανάπτυξης με προστασία του περιβάλλοντος και ο δίκαιος επιμερισμός των ωφελειών να αποτελούν την πυξίδα μας. Το μοντέλο αυτό, της κυκλικής οικονομίας εξασφαλίζει πέραν των άλλων μακροβιότητα, ευημερία και κοινωνική ειρήνη.

Αντί λοιπόν να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατάσταση με σκυμμένο το κεφάλι, εμείς πανηγυρίζουμε για λάθος πράγματα σε λάθος στιγμές. Η φωτογραφία του άρθρου δεν απεικονίζει τη διαγραφή του χρέους αλλά το… νικητήριο καλάθι του Σπανούλη στο χθεσινό ντέρμπι!