Στη μία το μεσημέρι σήμερα, είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ (Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής) του κόμματος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μεγαλη κρίση που ξέσπασε μετά την αδυναμία διαξωγωγής εσωκομματικών εκλογών, λόγω των τεχνικών πρροβλημάτων.

 

Τα μέλη της ΚΕΦΕ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τις εκλογές, αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία.
Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, αλλά και πολλά στελέχη του κόμματος.

 

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων:
. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε τήρηση του καταστατικού και νέα συνεδρίαση, άμεσα, της ΚΕΦΕ για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας εκλογών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση παραίτησης του Ανδρέα Παπαμιμίκου, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος αργά το απόγευμα ζήτησε επίσης την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.
. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πρότεινε να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές.
. Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων το απόγευμα της Κυριακής, πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση.
. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τέλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων, με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Στο χείλος του γκρεμού

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου σημειώνοντας πως όσα συνέβησαν «είναι παρακμιακά φαινόμενα». Μιλώντας στο Mega ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για να βοηθήσει το κόμμα ως μεταβατική πρόεδρος είναι ένα «βαρύ φορτίο» το οποίο θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από όλους τους υποψηφίους, αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Επισήμανε ότι το θέμα της εκλογής του νέου αρχηγού πρέπει να συνεχιστεί και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό εξασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μην προκύψουν αμφισβητήσεις. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της σύγκλησης της ΚΟ της ΝΔ που είναι όπως είπε το υπ’ αριθμόν ένα θεσμικό όργανο.

 

Σε ερώτηση για τον Κώστα Καραμανλή υπενθύμισε ότι τον Φλεβάρη είχε επισκεφθεί τον πρώην πρωθυπουργό μαζί με άλλα στελέχη και του είχε προτείνει να επανέλθει στα πράγματα «διότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη των νεοδημοκρατών». Ωστόσο είπε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.