H μελέτη για την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παραδόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε  στην Αθήνα το ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Το θρυλικό τοξωτό γεφύρι είχε καταρρεύσει από τις πλημμύρες την 1η Φεβρουαρίου τoυ 2015.

Η κατάρρευσή του προκάλεσε θλίψη στους Ηπειρώτες,  καθώς το συγκεκριμένο γεφύρι στα Τζουμέρκα Ιωαννίνων αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής με πέτρα της εποχής. Ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (19 μέτρα ύψος) και είχε κατασκευαστεί το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα. Το άνοιγμα του επιβλητικού τόξου έφθανε τα 40 μέτρα.

 

gjkremies

 

Για χρόνια λειτουργούσε ως τελωνείο, μέχρι την προσάρτηση της Ηπείρου στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κατασκευής διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων, καθώς και των μεγάλων κοπαδιών των βοσκών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν τον ορμητικό Άραχθο.

 

Επίσης στο γεφύρι αυτό υπεγράφη στις 29 Φεβρουαρίου 1944 η ειρηνευτική συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΚΚΑ, παρουσία των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γούντχαους.