To αρχείο του μεγάλου σκηνοθέτη και δασκάλου του θεάτρου Δημήτρη Ροντήρη δώρισε σήμερα στο Δήμο Πειραιά η κόρη του Κωστούλα Ροντήρη.

Το αρχείο διαθέτει μοναδικά τεκμήρια, που φωτίζουν πλευρές αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας, που είχε συνδέσει την καλλιτεχνική του πορεία με την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

 

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά παραλαμβάνει το αρχείο ενός σημαντικού ανθρώπου του θεάτρου, «του σημαντικότερου ίσως για την πόλη μας και για τη χώρα».

 

«Θεωρούμε ότι είναι και χαρά μας και τιμή μας η απόφαση της κ. Ροντήρη να παραδώσει το αρχείο στο Δήμο. Στόχος μας είναι να ταξινομήσουμε, να αρχειοθετήσουμε και τελικά να προβάλουμε το αρχείο αυτό, ώστε όλοι οι Πειραιώτες, όλοι οι Έλληνες, να έχουν την ευκαιρία να δουν αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία είναι πλέον στα χέρια του Δήμου Πειραιά» πρόσθεσε ο κ. Μώραλης.

 

Ο Δημ. Ροντήρης γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Τη θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το έτος 1919 ως ηθοποιός. Στη συνέχεια μετέβη στην Αυστρία, όπου και σπούδασε θέατρο, ιστορία τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Στη συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο κοντά στο μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση κατά τους χρόνους 1946-1950 και 1953-1955. Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

 

Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Σέξπιρ, καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες. Η σκηνοθεσία του στην «Ηλέκτρα» και στον «Άμλετ», τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, προκάλεσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές των ειδικών του χώρου. Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής αρχής της χώρας, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα. Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1981.