Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό τις επιπτώσεις του καπνού στον οργανισμό, όπως τις παθήσεις του αναπνευστικού και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και τις γενετικές μεταλλάξεις που πυροδοτεί και οι οποίες οδηγούν σε καρκίνο. Ωστόσο, οι λεπτομερείς μηχανισμοί που προκαλούν τη ζημιά στο ανθρώπινο DNA παρέμεναν απροσδιόριστες.

Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στο θέμα, καθώς προσφέρει μια συνολική εικόνα του καταστροφικού αντίκτυπου του καπνίσματος. Οι άνθρωποι που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα -περίπου 20 τσιγάρα- για ένα χρόνο αναπτύσσουν τις ακόλουθες μεταλλάξεις κάθε χρόνο:

 

• 150 επιπρόσθετες μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων τους

• 97 σε κάθε κύτταρο του λάρυγγα

• 23 σε κάθε κύτταρο του στόματος

• 18 σε κάθε κύτταρο της κύστης

• έξι σε κάθε κύτταρο του ήπατος

 

Κάθε μετάλλαξη δεν επιφέρει απαραίτητα και άμεσους κινδύνους: η έρευνα διευκρινίζει πως οι περισσότερες από αυτές είναι σχετικά ακίνδυνες. Ωστόσο όσο περισσότερες μεταλλάξεις υπάρχουν τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος συσσωρευμένες μεταλλάξεις να πραγματοποιηθούν σε βασικά γονίδια και να μετατρέψουν τα κύτταρα σε καρκινογόνα.

 

tsigaro metallaxeis

 

«Μπορείτε πραγματικά να το σκεφτείτε ως ρώσικη ρουλέτα», σχολίασε μιλώντας στον Guardian ο Ludmil Alexandrov, ανώτατος ερευνητής και βιολόγος στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό. «Μπορεί να μην πετύχεις τα σωστά γονίδια. Αλλά αν καπνίζεις, εξακολουθείς να παίζεις το παιχνίδι. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ώστε ο κόσμος να μην αρχίσει να καπνίζει. Αν καπνίσεις έστω και λίγο, θα διαβρώσεις το γενετικό υλικό των περισσότερων κυττάρων στο σώμα σου», εξήγησε.

 

Οι ερευνητές συνέκριναν 2.490 δείγματα ιστού καπνιστών με 1.063 δείγματα μη καπνιστών, προκειμένου να εξετάσουν τις μεταλλακτικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Science», διεξήχθη από διεθνή ερευνητική ομάδα, περιλαμβανομένων του Εθνικού Ινστιτούτου του Λος Άλαμος και του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.