Σε μερικές μέρες θα διεξαχθούν οι Εκλογές για την ανάδειξη των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι γνωρίζουμε, όμως, στην πραγματικότητα για τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και το ρόλο που διαδραματίζει;

Γράφει η Ιφιγένεια Διαμαντοπούλου*

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο. Είναι το μοναδικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς τα μέλη του εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε 5 χρόνια.

Όμως, δεν είχε πάντοτε τη σημερινή του μορφή. Ξεκίνησε ως μια Κοινή Συνέλευση που είχε κυρίως συμβουλευτικά καθήκοντα, ενώ τα μέλη του διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Πήρε τη σημερινή του ονομασία το 1962 και οι βουλευτές του εκλέχθηκαν για πρώτη φορά με ψηφοφορία από τους ευρωπαϊκούς λαούς το 1979.

Η νομοθετική του αρμοδιότητα σταδιακά διευρύνθηκε σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής και σήμερα αποτελεί το «συν-νομοθέτη» της Ένωσης που μαζί με το Συμβούλιο θεσπίζουν τα ενωσιακά νομοθετικά μέτρα. Τα πιο γνωστά από τα μέτρα αυτά είναι οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες τα οποία η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., οφείλει να εφαρμόζει, καθώς υπερισχύουν οποιασδήποτε αντίθετης διάταξης εσωτερικού νόμου, ενώ η μη εφαρμογή τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας μας σε πρόστιμα και χρηματικές ποινές.

Στις αρμοδιότητές του συμπεριλαμβόνται, επίσης, ο πολιτικός ελέγχος των άλλων οργάνων της Ε.Ε. αλλά και η κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. από κοινού με το Συμβούλιο. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγει κάθε χώρα είναι ανάλογος του πληθυσμού της, με ελάχιστο όριο τους 6 και ανώτατο τους 96, ενώ ο συνολικός αριθμός των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να υπερβεί τους 750 συν τον πρόεδρο.

Ιφιγένεια Διαμαντοπούλου
Δικηγόρος – Διεθνολόγος
Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα