Στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου, στο Λέχαιο, βρέθηκε και αποτυπώθηκε ψηφιακά και σχεδιαστικά μια μνημειακή κατασκευή 9×9 μέτρων σε ύψος 3 δόμων, όπως επίσης 40 κάθετοι ξύλινοι δοκοί του αρχαίου μόλου. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η χρήση του κτηρίου που βρίσκεται βυθισμένο στο μέσον της λιμενολεκάνης, ενώ οι ξύλινοι δοκοί συντηρήθηκαν επί τόπου.

Το λιμάνι αυτό βρισκόταν σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη και ήταν πόλος ανάπτυξης και ακμής της Κορίνθου σε μακρά περίοδο. Οι έρευνες που συνεχίζονται εκεί για τέταρτη χρονιά διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του δρος Δ. Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του δρος B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.

 

Πρόκειται για το Lechaion Harbour Project της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα για τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο.

 

Από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2016 έγιναν ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις στην περιοχή του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) του εξωτερικού λιμένα. Διεξήχθησαν επίσης για πρώτη φορά λεπτομερείς ψηφιακές τοπογραφικές αποτυπώσεις στα λιμενικά κατάλοιπα του εσωτερικού λιμένα, όπου και εντοπίστηκε η μνημειακή κατασκευή αγνώστου μέχρι στιγμής χρήσης.

 

caissons

 

Κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους είχαν εντοπιστεί δυτικά του διαύλου εισόδου κατάλοιπα κάθετων ξύλινων δοκών που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι πολύ πιθανόν να αποτελούσαν τμήμα του ανατολικού μόλου. Φέτος, διερευνήθηκε ανασκαφικά τμήμα της δυτικής πλευράς του μόλου, σε τομή μήκους 6,3 μέτρων, όπου και αποκαλύφθηκαν οι 40 νέοι δοκοί in situ (μέγιστο σωζόμενο ύψος 1,30 μ. και με διάμετρο περίπου 0,18 μ. έκαστη) παράλληλα με το δυτικό μέτωπο του μόλου.

 

Η μελέτη των σωζόμενων ξύλινων δομικών στοιχείων καθώς και η πιθανή παρουσία και άλλων οργανικών καταλοίπων στην περιοχή θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής λιμενικών έργων κατά την ύστερη αρχαιότητα.

 

Στο βορειοανατολικό τμήμα του διαύλου εισόδου και σε απόσταση 46,6 μέτρων από την ακτογραμμή διεξήχθη υποβρύχια ανασκαφή και αποτύπωση στα κατάλοιπα κατασκευής μήκους 23,4 μέτρων με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά.