Βρετανοί επιστήμονες ύστερα από πολυετείς έρευνες κατέληξαν ότι η εξάρτηση από το Facebook και γενικά το Διαδίκτυο φαίνεται να προέρχεται και από τα ίδια τα γονίδια του ανθρώπου.

Συνήθως το online κόλλημα αντιμετωπίζεται με όρους ψυχοπαθολογίας ως μία ακόμη εξάρτηση. Όμως η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει και μια γενετική διάσταση στον όλο προβληματισμό.

 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Συμπεριφοριστικής Γενετικής Ρόμπερτ Πλόμιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά δειγματοληπτικά στοιχεία για τη χρήση των online μέσων από περίπου 8.500 ζεύγη 16άχρονων διδύμων, τόσο πανομοιότυπων ή μονοζυγωτικών, δηλαδή με 100% κοινά γονίδια, όσο και μη πανομοιότυπων διδύμων που μοιράζονται μόνο το 50% των γονιδίων.

 

Συσχετίζοντας το χρόνο που κάθε δίδυμος περνούσε σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και τυχερών παιγνιδιών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα γονίδια, η κληρονομικότητα ευθυνόταν για πάνω από το ένα τρίτο των ατομικών διαφορών στη χρήση του Διαδικτύου.

 

Η μεγαλύτερη επιρροή του γενετικού παράγοντα εκτιμήθηκε στο διαδικτυακό τζόγο 39% και η μικρότερη στη χρήση του Facebook 24%, ενώ κάπου ανάμεσα βρίσκονται οι ψυχαγωγικές ιστοσελίδες 37% και οι εκπαιδευτικές 34%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν στο βαθμό που τα γονίδια εξηγούν τις προσωπικές αποκλίσεις μεταξύ των χρηστών, όσον αφορά το χρόνο που αφιερώνουν σε κάθε επιμέρους online δραστηριότητά μας, ανάλογα με τις γενετικές επιρροές που έχει ο καθένας.