Στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ διοργανώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η τέταρτη διεθνής Σύνοδος Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, με πενήντα έξι αρχηγούς κρατών και αντιπροσώπους οργανισμών από ολόκληρο τον κόσμο, στη σκιά των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, έχοντας κύρια προτεραιότητα την αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατών σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις στο άμεσο μέλλον.

Ανάμεσά τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Ομπάμα θα συγκαλέσει το πρωί της Πέμπτης τριμερή με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τη Νοτιοκορεάτισσα πρόεδρο Παρκ Γκουν-Χε επιδιώκοντας περαιτέρω πρόοδο στην προσέγγιση που άρχισε πρόσφατα μεταξύ των ασιατικών χωρών και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με επίκεντρο την ασφάλεια, το κλίμα και την οικονομία.

Η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται ψηλά στις επαφές υπό το φως της τέταρτης πυρηνικής δοκιμής στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και τις διαρκείς εκτοξεύσεις πυραύλων ακόμη και μετά τις επιπρόσθετες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με ορισμένους εκ των ηγετών της Ομάδας των 5+1 που μετείχαν στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανάμεσά τους οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέκρινε εν τω μεταξύ διπλωματικά την επιλογή της Ρωσίας να μην υπάρξει υψηλόβαθμη αντιπροσώπευσή της στη διάσκεψη, λέγοντας πως η Μόσχα επιλέγει την απομόνωση.

Ως προς το σίριαλ που δημιουργήθηκε με την επίσημη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν, τελικώς έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, και η επίσημη συνάντηση του Τούρκου προέδρου θα είναι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.