Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)
Εντατικές διαβουλεύσεις, συζητήσεις, αλλά και αντιπαραθέσεις γίνονται στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και σε επιχειρηματικούς χώρους, με την προοπτική υπογραφής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας, ΣΟΕΣ – CETA, Ε.Ε.-Καναδά στις 27 Οκτωβρίου 2016.

Σημειώνεται πως η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, ΣΟΕΣ – CETA, αποτελεί μια συνολική εμπορική και επενδυτική σύγχρονη συμφωνία, παράδειγμα για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Βασίζεται στην κοινή κατανόηση των δύο εταίρων και στις κοινές τους αξίες, και θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης της Ε.Ε., μετά τις ΗΠΑ.

Ο Καναδάς είναι η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο 12ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. Με τη ΣΟΕΣ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν την καλύτερη μεταχείριση που έχει ποτέ προσφέρει ο Καναδάς σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται για τους φορείς από την Ε.Ε. ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά του Καναδά.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δασμοί θα εξαλειφθούν αμέσως μόλις η ΣΟΕΣ τεθεί σε ισχύ. Η μείωση δε των δασμών δεν θα χαμηλώσει ή τροποποιήσει τα πρότυπα της Ε.Ε. Οι εισαγωγές από τον Καναδά θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανονισμούς της Ε.Ε.

 

Πρόσβαση σε καναδικούς δημόσιους διαγωνισμούς
Ο Καναδάς με τη συμφωνία ανοίγει τους δημόσιους διαγωνισμούς του στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο εμπορικό εταίρο του. Οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής προσφορών σε διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των διαγωνισμών που προκηρύσσουν επαρχίες και δήμοι του Καναδά, γεγονός που θα τις καταστήσει τις πρώτες μη καναδικές επιχειρήσεις με αυτήν τη δυνατότητα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αγορά των δημόσιων συμβάσεων που προκηρύσσονται από επαρχίες είναι μεγέθους διπλάσιου από το αντίστοιχο των συμβάσεων που προκηρύσσονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ευκαιρίες για παρόχους υπηρεσιών, διαφανής και αποτελεσματική προστασία των επενδύσεων και μηχανισμοί επίλυσης διαφορών
Η ΣΟΕΣ αποτελεί μακράν την ευρύτερη συμφωνία που έχει ποτέ συνάψει η Ε.Ε. στον τομέα των υπηρεσιών και των επενδύσεων. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παρέχουν εξειδικευμένες ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, όπως βυθοκόρησης, μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων και μεταφοράς ορισμένων φορτίων εντός του Καναδά.

 

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν νέα πλεονεκτήματα όσον αφορά την έγκριση επενδυτικών σχεδίων τους στον Καναδά, την προστασία των επενδύσεών τους και την επιβολή του σεβασμού των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση άδικης μεταχείρισης, μέσω ενός ισορροπημένου και αποτελεσματικού συστήματος επίλυσης διαφορών. Για όλους τους τομείς υπηρεσιών, όπως τις περιβαλλοντικές, τις τηλεπικοινωνιακές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, διασφαλίζεται πρόσβαση στην αγορά, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και —για πρώτη φορά— σε επαρχιακό επίπεδο.

Στη ΣΟΕΣ —όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες της— η Ε.Ε. προστατεύει τις δημόσιες υπηρεσίες. Εν προκειμένω, και στην περίπτωση αυτή, οι καναδοί επενδυτές και πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ.
Οι θετικές επιπτώσεις από τη συμφωνία, ισχύουν, βέβαια και για την Ελλάδα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από άλλες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν τόσους υπηκόους τους να ζουν και να αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Καναδά.

Εξαίρεση αποτελεί η κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, όπου η Ελλάδα έχει αδικηθεί, αφού το παραδοσιακό αυτό προϊόν δεν περιλαμβάνεται στις 143 γεωγραφικές ενδείξεις για υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το τυρί ροκφόρ, το βαλσαμικό ξύδι της Modena, το ολλανδικό τυρί Gouda και πολλά άλλα), όπου συμφωνήθηκε να –παρέχει προστασία ο Καναδάς.Αυτό, παρά τις από χρόνια προσπάθειες κυβερνητικών αρμοδίων και παραγωγικών φορέων.

 

Οι τομείς που καλύπτει η συμφωνία
Η συφωνία Ε.Ε.-Καναδά περιέχει διατάξεις σχετικά με τους ακόλουθους τομείς:
– εθνική μεταχείριση και πρόσβαση των αγαθών στην αγορά,
– μέτρα αποκατάστασης του εμπορίου,
– τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο,
– υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα,
– διευκόλυνση τελωνειακών διαδικασιών και εμπορικών συναλλαγών,
– επιδοτήσεις,
– επενδύσεις,
– διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών,
– προσωρινή είσοδος και διαμονή φυσικών προσώπων για επιχειρηματικούς σκοπούς, -αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων,
– εγχώριες κανονιστικές ρυθμίσεις,
– χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,
– υπηρεσίες διεθνών θαλάσσιων μεταφορών,
– τηλεπικοινωνίες,
– ηλεκτρονικό εμπόριο,
– πολιτική ανταγωνισμού,
– κρατικές επιχειρήσεις,
– μονοπώλια και επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χορηγηθεί ειδικά δικαιώματα ή προνόμια, -δημόσιες συμβάσεις,-
– διανοητική ιδιοκτησία,
– ρυθμιστική συνεργασία,
– εμπόριο και αειφόρος ανάπτυξη,
– εμπόριο και εργασία,
– εμπόριο και περιβάλλον,
– διμερείς διάλογοι και συνεργασία,
– διοικητικές και θεσμικές διατάξεις, διαφάνεια, και επίλυση διαφορών.

Μετά την υπογραφή, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε., από το Ευρωκοινοβούλιο και από το Συμβούλιο.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela