To αρχαίο θέατρο Ζέας, που βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στον περίβολο του Μουσείου Πειραιά και σε σύγχρονες οικοδομές, όπως και κάποιες πολυκατοικίες, θα «αποκατασταθεί» με μια μεταλλική κατασκευή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το αρχαίο δράμα από το Δήμο Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

Η προμελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με στόχο να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, έθεσε το αμείλικτο ερώτημα στα μέλη του συμβουλίου: «Δεχόμαστε μια νέα κατασκευή πάνω στο αρχαίο θέατρο Ζέας;»

 

Τα κατάλοιπα του θεάτρου αυτού είναι πενιχρά, αλλά ενδεικτικά της γεωμετρίας του (είχε ως πρότυπο το μεγάλο θέατρο Διονύσου των Αθηνών). Αρχαίο υλικό για μια κλασικού τύπου αναστήλωση δεν υπάρχει. Ετσι, αποφάσισαν να γίνει μια «αναπαράσταση» του κοίλου του με μια μεταλλική κατασκευή πλήρως αναστρέψιμη, η οποία δεν θα ακουμπά στα αρχαία. Τα καθίσματα θα είναι ξύλινα.

 

sxedio2

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη θεωρεί το έργο αυτό «αιχμή του δόρατος» για την ανάδειξη ενός ολόκληρου τετραγώνου της αρχαίας πόλης και προσβλέπει στη μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού. Θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό γιατί έχουν απαλλοτριωθεί τα κτήρια πέριξ του θεάτρου και του μουσείου, πλην των πολυκατοικιών βέβαια και ενός νεοκλασικού η εξαγορά του οποίου είναι σε εξέλιξη.

 

Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών και θα χωράει 600 θεατές (αντί των 800 που ζήτησαν οι μελετητές). Σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό τον οποίο σημειωτέον ενθαρρύνει η Περιφέρεια, το παλιό μουσείο που βρίσκεται πλάι του θα χρησιμοποιηθεί για περιοδικές εκθέσεις. Επίσης θα γίνει εκεί καφέ το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί και ώρες που το μουσείο θα είναι κλειστό. Οσο για τον κεντρικό δρόμο που περνάει από εκεί προβλέπεται να πεζοδρομηθεί.

 

Το θέατρο Ζέας κτίστηκε τον 2ο αι. π.Χ., όπως επιβεβαιώνεται και από μια ενεπίγραφη στήλη που βρέθηκε εκεί, όπου αναγράφονται οι δωρητές τους και χρονολογείται σε αυτή την περίοδο. Ανασκάφηκε το 1881. Τότε, αποκαλύφθηκαν 13 κερκίδες και 14 κλίμακες. Σήμερα είναι ορατό το υπόβαθρο του θεάτρου (λαξεύσεις στο βράχο όπου εδράζονταν τα εδώλια). Η σκηνική κατασκευή του είχε μήκος 36 μέτρα. Η διάμετρος της ορχήστρας ήταν 16,34 μέτρα και η διάμετρος του κοίλου 67 μέτρα.