Ένα νέο σχέδιο δράσης παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των κρατών-μελών, όσον αφορά την ένταξη και την αξιοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών, ώστε να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Υπέβαλε, επίσης, μια νομοθετική πρόταση για την αναμόρφωση των κανόνων σχετικά με τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης που έρχονται στην Ε.Ε. για να εργαστούν, με στόχο να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην προσέλκυση εξειδικευμένων και ταλαντούχων ατόμων από όλο τον κόσμο.

 

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης προβλέπει ένα κοινό πλαίσιο πολιτικής και μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των εθνικών πολιτικών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τις υπηρεσίες της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι, αν ενταχθούν γρήγορα και σωστά, οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των επιδόσεων της αγοράς εργασίας, στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και στη βελτίωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

 

Στο πλαίσιο του «Νέου Θεματολογίου Δεξιοτήτων για την Ευρώπη», η Επιτροπή θα στηρίξει την ένταξη στην αγορά εργασίας με διάφορα εργαλεία που στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των μεταναστών, καθώς και στην αναγνώριση και αξιοποίηση των υφιστάμενων επαγγελματικών προσόντων. Παράλληλα, η νέα πρόταση αναμορφώνει το σύστημα της Ε.Ε. για την μπλε κάρτα, το οποίο εγκρίθηκε το 2009 αλλά έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και μη ελκυστικό μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα της ύπαρξης περιοριστικών προϋποθέσεων εισδοχής, παράλληλων κανόνων, όρων και διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο είναι το μικρό ποσοστό (31%) των μεταναστών με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο σε χώρες του ΟΟΣΑ, που επέλεξε ως προορισμό του την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν προσόντα επιλέγουν άλλους προορισμούς, οι οποίοι ανταγωνίζονται την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Η Επιτροπή δημιουργεί ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο αντικαθιστά τα ξεχωριστά εθνικά συστήματα. Με αυτό τον τρόπο στοχεύει, αφενός, στο να γνωρίζουν σαφέστερα τι σημαίνει απασχόληση υψηλής ειδίκευσης οι υποψήφιοι και οι εργοδότες και, αφετέρου, στο να προβάλλεται καλύτερα και να γίνεται πιο ανταγωνιστικό το ευρωπαϊκό καθεστώς. Μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και της παροχής δυνατότητας για συντομότερα επαγγελματικά ταξίδια, έως και 80 ημερών εντός των κρατών-μελών που εφαρμόζουν το σύστημα της μπλε κάρτας, θα ενισχυθεί η κινητικότητα εντός της Ε.Ε.

 

Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα έχει ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο από 1,4 έως 6,2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη Συνθήκη, τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί στο έδαφός τους με σκοπό την αναζήτηση εργασίας.

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε: «Η έγκαιρη και αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών είναι καθοριστική για την ανάδειξη της μετανάστευσης σε πλεονέκτημα για την οικονομία και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Η αναθεώρηση του συστήματος της Ε.Ε. για την μπλε κάρτα θα κάνει ευκολότερη και πιο ελκυστική την εγκατάσταση και απασχόληση στην Ε.Ε. υπηκόων τρίτων χωρών με υψηλή ειδίκευση και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη».

 

Το σημερινό σχέδιο δράσης αποτελεί μέρος του συνόλου μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση και στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 6ης Απριλίου 2016. Στη διαδικασία έκδοσης της παρούσας οδηγίας, καθώς και στη δέσμευση και εφαρμογή της, δεν συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία.