Η ενεργοποίηση ενός άμεσου ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και η αναβάθμιση της Frontex στο Αιγαίο και τα βόρεια σύνορα είναι τα φλέγοντα ζητήματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στη Βιέννη.

Οι εργασίες ξεκινούν περίπου στις 12:30, με θέμα τη «βαλκανική οδό» και τη συμμετοχή 10 χωρών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της ΠΔΓΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Ακόμη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», εγκωμίασε τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ και επέμεινε στη διαρκή βοήθεια προς την Αθήνα, διαφορετικά η προσφυγική «βόμβα» θα εκραγεί και η αποσύνθεση της Ε.Ε. θα είναι αναπόφευκτη.

 

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα -σύμφωνα με το ΑΠΕ- θα τονίσει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της:

– Άμεσης επιτάχυνσης των μετεγκαταστάσεων

 

– Εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές

 

– Άμεσης αύξησης των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας

 

– Ενίσχυσης συνεργασίας με τη Frontex τόσο στο Αιγαίο όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες

 

– Άμεσης εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοροφυλακή

 

Η συνεργασία για την εξασφάλιση ασφάλειας στην Ευρώπη απαιτεί εμπιστοσύνη, κοινές δράσεις και απλοποίηση των διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας από τα κράτη-μέλη και αυτό το επίπεδο κοινωνικής συμβίωσης 27 χωρών μοιάζει με ένα τεράστιο κύβο του Ρούμπικ.