Η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον αριθμό των θυμάτων δυστυχώς συνεχώς να αυξάνει. Σήμερα, ακόμη 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας σε 115 το συνολικό αριθμό των θυμάτων.

 

Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι «μέχρι και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 (ώρα 15:30), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 359 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 339 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Την εβδομάδα 8–14 Φεβρουαρίου 2016, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μικρή πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα».

 

Στα στοιχεία που δίνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για έναν αριθμό 327 κρουσμάτων με νοσηλεία σε ΜΕΘ αναφέρονται τα εξής:

«Πρόκειται για 200 άνδρες και 127 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, μέση ηλικία 53,2 έτη και διάμεση 55 έτη. Τα 326 (99,7%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (0,3%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 253 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 3 (1,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 250 (98,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 237 (72,5%) από τα 327 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας».

 

Όπως υπενθυμίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από τη γρίπη. Η στενή επαφή με άτομα που νοσούν, όπως και η οικειοθελής απομόνωση από τους αρρώστους των κοινωνικών συναναστροφών σε χώρους δουλειάς, σχολείων, καθώς και η αποφυγή κυκλοφορίας σε πολυσύχναστα μέρη θα βοηθήσουν στον περιορισμό της νόσου. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη με μαντίλι όταν βήχει ή φταρνίζεται κανείς βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό της διασποράς των ιών.

Επίσης οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίξει αντικείμενα ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάσει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του.

Τέλος, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.