Παρά τη σκληρή θέση του για τους μετανάστες και την καθυστερημένη αποκήρυξη της Κου Κλουξ Κλαν, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προηγείται καθαρά στις κρίσιμες προκριματικές εκλογές  των Ρεπουμπλικανών και είναι  το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα.

Σήμερα διεξάγονται εκλογές σε 12 Πολιτείες, με πληροφορίες να τις δίνουν όλες στο δισεκατομμυριούχο, εκτός από το Τέξας που το κερδίζει ο Τεντ Κρουζ που παίζει «εντός έδρας». Μια δημοσκόπηση του CNN παρουσιάζει τον Τραμπ στο 49%, ένα ποσοστό πιο πάνω από το ποσοστό των αντιπάλων του αθροιστικά.

Παρόλο που οι γερουσιαστές του Ν. Τζέρσεϊ και της Αλαμπάμα τον λατρεύουν, μεγάλος αριθμός γερουσιαστών είναι σιωπηλοί ή τον χαρακτηρίζουν ακατάλληλο για πρόεδρο.

Ο Μάρκο Ρούμπιο επιτέθηκε στο μεγιστάνα, λέγοντας πως «αν ήθελε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας θα έπρεπε κάθε γραμμή παραγωγής προϊόντων με το όνομα Τραμπ να έρθει στη χώρα». Επίσης τον προκάλεσε να δώσει άδεια να απομαγνητοφωνηθεί η off the record συνέντευξη του κροίσου στους «ΝΥΤ» για να δούμε τι πραγματικά πιστεύει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιτ Ρόμνεϊ που τουίταρε το ίδιο θέμα.

 

{source}
<blockquote class=»twitter-tweet» data-lang=»el»><p lang=»en» dir=»ltr»>Another <a href=»https://twitter.com/hashtag/bombshell?src=hash»>#bombshell</a>? Trump should authorize the <a href=»https://twitter.com/nytimes»>@nytimes</a> to release the transcript of his ed board interview. <a href=»https://twitter.com/hashtag/WhatIsHeHiding?src=hash»>#WhatIsHeHiding</a></p>&mdash; Mitt Romney (@MittRomney) <a href=»https://twitter.com/MittRomney/status/704462016547725312″>1 Μαρτίου 2016</a></blockquote>
<script async src=»//platform.twitter.com/widgets.js» charset=»utf-8″></script>
{/source}

 

Φαβορί για να επικρατήσουν στις περισσότερες Πολιτείες είναι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην «αριθμητική»: Πόσους αντιπροσώπους θα εξασφαλίσουν και ποιος από τους άλλους υποψηφίους θα παραμείνει όρθιος με πραγματικές πιθανότητες να τους νικήσει στη συνέχεια της κούρσας;

Την πρώτη καλή ιδέα για αυτές τις απαντήσεις θα την έχουμε σήμερα, αφού εκλέγονται 595 αντιπρόσωποι για το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (το 25% του συνόλου) και 1.004 (επί 2.383) για τους Δημοκρατικούς.

 

Στους Δημοκρατικούς η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να επικρατήσει καθαρά επί του Μπέρνι Σάντερς, του 74χρονου Σοσιαλιστή «αντάρτη» που την κέρδισε απρόσμενα στο Νιου Χάμσιρ.

«Φρένο» για τους «αντάρτες»
Η «Σούπερ Τρίτη» δημιουργήθηκε στη σημερινή της μορφή το 1984, ακριβώς ως αντίβαρο στην ικανότητα κάποιων «ανταρτών» να επικρατούν στις Πολιτείες που εγκαινιάζουν παραδοσιακά την κούρσα, στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσιρ. Πρόκειται για μικρές Πολιτείες, με λευκό πληθυσμό, πολλούς χριστιανούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους, που δεν είναι αντιπροσωπευτικές του εθνικού εκλογικού σώματος.

Ετσι η «Σούπερ Τρίτη» έχει στόχο να εισαγάγει τους υποψηφίους στις σκληρές συνθήκες και στο μεγάλο χρηματικό κόστος μιας εθνικής εκστρατείας σε πολλές Πολιτείες με ποικιλόμορφο πληθυσμό (στο Νότο, σε μαύρους, σε ισπανόφωνους κ.ά.).

 

Αυτή υποτίθεται ότι θα ήταν η ημέρα που οι «αντάρτες», οι υποψήφιοι του «περιθωρίου», δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν από την Αλαμπάμα, το Αρκανσο, την Τζόρτζια και το Τέξας ώς τη Μασαχουσέτη, το Βερμόντ, το Κολοράντο και την Οκλαχόμα.

 

Εφέτος όμως έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οι Αμερικανοί είναι τόσο θυμωμένοι με το «σύστημα» ώστε δεν είναι βέβαιο ότι η «Σούπερ Τρίτη» θα εξυπηρετήσει την αρχική της λειτουργία. Για τους Ρεπουμπλικανούς τα προγνωστικά δείχνουν ότι οι εκλογές της 1ης Μαρτίου θα ενισχύσουν την υποψηφιότητα του Τραμπ με μια σειρά από νίκες που ανάλογα με το εύρος τους ίσως καταστήσουν αριθμητικά αδύνατον να τον φτάσουν οι άλλοι υποψήφιοι.

 

Αντίθετα, στους Δημοκρατικούς η «συστημική» Χίλαρι εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί της «Σούπερ Τρίτης», αν και ορισμένοι λένε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο δεδομένο. Το «Politico» γράφει ότι ο «αντάρτης» Σάντερς είναι σε απόσταση βολής από τη νίκη στο Βερμόντ, στη Μασαχουσέτη, στην Οκλαχόμα, στο Κολοράντο και στη Μινεσότα.

Αν καταφέρει έστω και λίγες νίκες, ακόμη και αν ο αριθμός των συνέδρων συνεχίσει να ενισχύει την Κλίντον, μπορεί να δούμε μια μακρά και σκληρή κούρσα προκριματικών για τους Δημοκρατικούς.

Τέξας και Μασαχουσέτη
Πιο κρίσιμες Πολιτείες είναι το Τέξας και η Μασαχουσέτη λόγω μεγέθους και σημασίας. Πέραν του ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων (55 για τους Ρεπουμπλικανούς, 252 για τους Δημοκρατικούς), το Τέξας είναι η Πολιτεία του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, του επίσης«αντι-συστημικού» σκληρού δεξιού αντιπάλου του Τραμπ. Ο Κρουζ αναμένεται να νικήσει άνετα εκεί. Αν χάσει, θα αποχωρήσει.

Την ορμή του Τραμπ θα μπορούσαν να φρενάρουν οι πιο μετριοπαθείς ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη. Εκεί διεξάγονται «ανοιχτές προκριματικές», δηλαδή μπορούν να ψηφίσουν για τους Ρεπουμπλικανούς όσοι θέλουν, ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση η μεγαλύτερη εφημερίδα της Πολιτείας, η «Boston Globe», κάλεσε τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν υπέρ του μετριοπαθούς Ρεπουμπλικανού Κάσιτς, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν την εκστρατεία του απερίγραπτου κροίσου.

Επειδή πολλές από τις Πολιτείες που ψηφίζουν την 1η Μαρτίου κατανέμουν τους αντιπροσώπους τους αναλογικά, εκτιμάται ότι οι λεγόμενοι «υποψήφιοι του κατεστημένου» των Ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο και Τζον Κάσιτς θα περιμένουν οπωσδήποτε ώς τις 15 Μαρτίου, όταν ψηφίζουν οι Πολιτείες τους, η Φλόριδα και το Οχάιο, που είναι μεγάλες και δίνουν όλους τους αντιπροσώπους τους στο νικητή.

Αλλά η κούρσα πλησιάζει γρήγορα σε ένα σημείο μη επιστροφής: μετά τις 15 Μαρτίου, όταν θα έχουν ψηφίσει και οι Φλόριδα, Ιλινόι, Μιζούρι, Βόρεια Καρολίνα και Οχάιο, θα έχει εκλεγεί σχεδόν το 60% των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων. Αν κάποιος πρόκειται να νικήσει τον Τραμπ, θα πρέπει να τα πάει εξαιρετικά καλά τη «Σούπερ Τρίτη», αλλιώς ο χρόνος του τελειώνει σύντομα.