Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κοέλιο έπεσε στην Πορτογαλία υπό την πίεση της αριστεράς που κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.Φόβος πως αυτά που διαδραματίζονται στη χώρα μας,σκιάζουν την πορτογαλική κοινή γνώμη.

 

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός σχηματισμός του Πέντρο Πάσους Κοέλιου κατάφερε να μείνει στην εξουσία μόλις 11 ημέρες μετά την νίκη του στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου όπου δεν κατάφερε να πετύχει μια ικανή πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.


Η κυβέρνηση έχασε στις εκλογές την ευρεία εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μετά τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της σε αντάλλαγμα τα 78δις ευρώ που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς διάσωσης της το 2011.
Σύμφωνα με τον Guardian, oι Σοσιαλιστές που ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές του Οκτωβρίου, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ριζοσπαστικό Μπλόκο της Αριστεράς που συνδέεται ιδεολογικά με τους Ισπανούς Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας δυνατό ένα εναλλακτικό συνασπισμό επιδιώκοντας να ανατρέψουν την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Πορτογαλία τα τέσσερα τελευταία χρόνια.


Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιου Κόστα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο τόνισε πως μια κυβέρνηση συνασπισμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερής διακυβέρνησης ενώ επισήμανε πως η χώρα του θα εξακολουθεί να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα ταμπού τελείωσαν. Ο τοίχος έσπασε», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία ο σοσιαλιστής ηγέτης και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό είναι ένα νέο πλαίσιο πολιτικής. Το παλιό δεν μπορεί να προσποιείται πλέον».

Η πτώση του Κοέλιο θα φέρει στην εξουσία κυβέρνηση συνασπισμού της Αριστεράς, η οποία φιλοδοξεί να ξεκινήσει συζητήσεις για την αναθεώρηση του χρέους. «Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς θα βρει αντιμέτωπους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν ότι η υπό διαμόρφωση κυβέρνηση της κεντροαριστεράς επιθυμεί να αλλάξει τους όρους της πολιτικής λιτότητας αλλά θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι παραχωρήσεις θα πάρουν χρόνο για να γίνουν και βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Σήμερα, υπάρχουν εκ νέου εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, αφού οι τελευταίοι πιέζουν την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις που εκείνη δεν μπορεί να υλοποιήσει. Αυτά τα πολιτικά προβλήματα συσσωρεύονται και στο ελληνικό πρόβλημα προστίθεται το ζήτημα της Πορτογαλίας, στη συνέχεια ίσως τεθεί το θέμα της Ισπανίας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2016 για την παραμονή της στην ΕΕ. Το σύνολο αυτών των προβλημάτων δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή ένωση», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Jacques Sapir.

Πανηγυρίζει ο Παπαδημούλης

Με ένα tweet σε πανηγυρικό ύφος αντέδρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στα νέα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, τις οποίες χαρακτήρισε ως «Καλά νέα».