Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε νέες, εξαιρετικά ανησυχητικές κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών οργανώσεων.

Οι καταγγελίες, έγιναν την Παρασκευή, αφορούν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και έρχονται να προστεθούν σε μια μακροχρόνια λίστα σκανδάλων που αντηχούν στα υψηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας σκηνής.

 

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Zeid Ra’ad al-Hussein, κάλεσε για περαιτέρω διερεύνηση των κατηγοριών που φέρει μέλη μιας ειρηνευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν βιάσει δύο κορίτσια και να έχουν χρηματίσει άλλα δύο για σεξ. Πρόκειται για κορίτσια ηλικίας από 14 έως 16 ετών.

 

Τα γεγονότα αυτά, στα οποία εμπλέκονται στρατεύματα από τη Γεωργία και άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας το όνομα δεν έχει δημοσιευθεί, έλαβαν χώρα το 2014 και το 2015.

 

Επιπλέον, υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφεραν ότι ένα εφτάχρονο αγόρι και ένα εννιάχρονο κορίτσι είχαν πληρωθεί από μέλη των γαλλικών ειρηνευτικών δυνάμεων για στοματικό σεξ, ενώ γνωρίζουν περιπτώσεις άλλων παιδιών που είχαν επανειλημμένα κακοποιηθεί από γαλλικά στρατεύματα.

 

«Αυτές είναι εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες», δήλωσε ο Zeid Ra’ad al-Hussein, «και είναι σημαντικό αυτά τα κρούσματα να αντιμετωπιστούν άμεσα και διεξοδικά». Ενώ συμπλήρωσε πως «πολλά από αυτά τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, με τους παραβάτες να απολαμβάνουν πλήρη ασυλία, κάτι που θα διαιωνίσει αυτή την κατάσταση».

 

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν δημιουργούν ανησυχία στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη διαχείριση και ουσιαστική αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων. Ενώ ο Rupert Colville, εκπρόσωπος του γραφείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ύπατης Αρμοστείας, μίλησε για ένα καθεστώς φόβου για τις συνεχείς κατηγορίες κατά των ειρηνευτικών στρατευμάτων.

 

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών υποψιάζονται ότι οι γαλλικές ειρηνευτικές δυνάμεις κακοποίησαν αγόρια στο Μπανγκούι, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, το 2014. Οι γαλλικές αρχές ερευνούν τώρα τις περιπτώσεις, αλλά δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα καταδίκες, είπε ο κ. Colville.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις κατηγορίες, στέλνοντας εμπειρογνώμονες από το Γραφείο Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν θα δείξει ίχνος ανοχής απέναντι σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Υπογραμμίζοντας όμως πως η ευθύνη για οποιαδήποτε έρευνα και τιμωρία των παραβατών βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων οργάνων της εκάστοτε χώρας που «κατηγορείται».

 

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις, με πολλούς να υποστηρίζουν πως η Ε.Ε. πετάει το μπαλάκι στις υπηρεσίες των άλλων χωρών και δεν λαμβάνει κάποιο μέτρο για την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη παιδιών.