Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών των οποίων εγκρίθηκε η μετεγγραφή ανέρχεται σε 4.534, ενώ 1 στους 2 πρόκειται να μεταφερθεί από τον τόπο στον οποίο σπούδαζε μέχρι στιγμής.

Οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 7.042, όμως οι αιτήσεις ξεπερνούσαν αυτόν τον αριθμό, καθώς αναγράφονται στις 9.710. Οι 2.508 κενές θέσεις ωστόσο, που επιμερίζονται σε 151 τμήματα, δεν κάλυψαν τις προσφερόμενες θέσεις τους.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι των κενών θέσεων;

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το μικρό αριθμό αντιστοίχισης τμημάτων, ιδιαίτερα στα ξενόγλωσσα τμήματα. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καλύφθηκαν οι 12 από τις 24 προσφερόμενες θέσεις, στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας μόλις οι 2 από τις 20 θέσεις.

 

Σε δεύτερο επίπεδο, οι κενές θέσεις φαίνεται να αποδίδονται και στην έλλειψη ενδιαφερομένων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά τμήματα. Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ καλύφθηκαν οι 2 εκ των 32 προσφερόμενων θέσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αντίστοιχα Τμήματα, ενώ ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλα τμήματα της περιφέρειας. Από τις 13.260 θέσεις μόλις οι 2.935 αφορούσαν τμήματα της περιφέρειας, δηλαδή ποσοστό 22,13%.

 

Ο κύριος όγκος προτιμήσεων συσσωρεύεται στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είχε αποτέλεσμα να απαιτούνται αρκετά μόρια για να πάρει κάποιος υποψήφιος τη μετεγγραφή.