Η αδυναμία της πλειονότητας των Ελλήνων να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους οδηγεί το ΥΠΟΙΚ να αυξήσει τις δόσεις δίνοντας ανάσα και παρέχοντας χρόνο στους φορολογούμενους να ξεπεράσουν την οικονομική ασφυξία. Γιατί; Διότι τα εκκαθαριστικά του 2016 αναμένονται ακόμη πιο «φουσκωμένα» απ’ ό,τι το 2015.

 Αγώνα δρόμου κάνουν για να προλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου να ετοιμάσουν τα έντυπα με τις μεταβολές που απαιτούνται. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, στο τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι υποβολές και από Απρίλιο οι πληρωμές των φυσικών προσώπων.

 

Η πρώτη δόση –με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα λήγει την τελευταία εργάσιμη του μήνα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Είναι μια ανάσα σε σχέση με τις τρεις διμηνιαίες που ίσχυαν μέχρι τώρα και απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

 

Σε ποιους φόρους αναφέρεται η υποτιθέμενη διευκόλυνση:
-Στον φόρο εισοδήματος
-στην εισφορά αλληλεγγύης
-στο τέλος επιτηδεύματος και
-στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης

 

Οι δύο νομοθετικές τροποποιήσεις που απαιτούνται: 

-Να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αποτραπεί η υπέρμετρη φορολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και περιστασιακά απασχολουμένων φορολογουμένων με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 75% για τα πολύ χαμηλά πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματά τους.

 

Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα προβλέπεται, ειδικότερα, ότι ισχύουν και για το φορολογικό έτος 2015 οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 οι οποίες προέβλεπαν ότι:

α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

 

-Να παρασχεθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης είτε ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Στην περίπτωση δε των ομοφύλων ζευγαριών θα πρέπει να καθοριστούν και οι προϋποθέσεις που θα ισχύουν προκειμένου ο ένας εκ των δύο συντρόφων να χαρακτηρίζεται ως ο «υπόχρεος», δηλαδή αυτός του οποίου τα στοιχεία ταυτότητας θα πρέπει να αναγράφονται πρώτα στη δήλωση και του οποίου τα δηλωτέα ποσά εισοδημάτων, παρακρατηθέντων φόρων και δαπανών θα πρέπει να αναγράφονται στη στήλη «του υπόχρεου».